USA ja Britannia sopineet YK:n Irak-päätöslauselmaluonnoksesta

USA ja Britannia ovat sopineet uuden Irakia koskevan YK-päätöslauselmaluonnoksen yksityiskohdista ja vievät sen lähiaikoina YK:n turvallisuusneuvostoon.

Yhdysvallat ja Britannia ovat päässeet yhteisymmärrykseen luonnoksestaan uudeksi YK:n Irak-päätöslauselmaksi. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell senaatin ulkoasiainvaliokunnassa myöhään eilen illalla Suomen aikaa.

Powell kertoi keskustelleensa tulossa olevan päätöslauselmaluonnoksen sisällöstä turvallisuusneuvoston muiden pysyvien jäsenmaiden ulkoministerien sekä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa. Powell myönsi samalla, että sovun syntyminen turvallisuusneuvostossa on vielä kaukana. Powell ilmoitti silti Yhdysvaltojen ja Britannian aikovan tuoda piakkoin uuden päätöslauselmanluonnoksen YK:n turvallisuusneuvoston nähtäväksi.

Powellin mukaan luonnoksessa todetaan Irakin rikkoneen aiempia YK-päätöslauselmia ja esitetään Irakille vaatimuksia toimista, joihin sen tulisi suostua. Ehdotukseen on myös kirjattu seuraukset, jotka Irakia uhkaavat, mikäli se ei suostu yhteistyöhön.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Marc Grossman matkustaa selvittämään Yhdysvaltain ja Britannian ajamaa hanketta Pariisiin ja Moskovaan. Ranska ja Venäjä ovat suhtautuneet kielteisesti uuden Irak-päätöslauselman tarpeellisuuteen.
Ranskan presidentti Jacques Chirac keskusteli torstai-iltana puhelimitse Irakin tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Chiracin tiedottajan mukaan mailla on yhteneväinen näkemys kriisin ratkaisemisesta.

Bushin suunnitelmille varovaista tukea USA:ssa

Yhdysvaltain suunnitelmat Irakin vastaisista voimatoimista ovat edenneet myös kotimaassa. Yhdysvaltain kongressin johtajat saivat valmiiksi luonnoksen päätöksestä, jolla annettaisiin presidentti George Bushille valtuudet voimatoimiin Irakia vastaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan luonnoksessa Bushille ei myönnettäisi niin avoimia valtuuksia kuin hän olisi halunnut. Luonnos antaisi presidentille luvan käyttää voimatoimia "kuten hän katsoo tarpeelliseksi Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden puolustamiseksi Irakin muodostamaa uhkaa vastaan". Luonnoksen mukaan toiminta saisi kohdistua vain Irakiin. Bushin pyytämän "alueen" katsottiin tarkoittavan lupaa toimiin koko Lähi-idän alueella.

Kongressilähteiden mukaan sopua ei kuitenkaan ole välttämättä vielä saavutettu, kyseessä on ennemminkin demokraattien ja republikaanien välisten neuvottelujen tähänastinen tulos.

Bush arvioi eilen, että sopu päätöksestä on lähes varma. Demokraatit kuitenkin sanoivat, että yksimielisyyttä ei ole vielä saavutettu. Osa demokraateista vaatii yhä, että diplomatiaa on käytettävä ennen sotatoimia.

Demokraatit ovat myös näreissään siitä, että Bush on syyttänyt heitä kansallisen turvallisuuden heitteillejätöstä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 27.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat