Mainos

USA ja Britannia eri mieltä Irakin tulevaisuudesta

Sodan jälkeinen aika Irakissa on tänään aiheena George W. Bush ja Tony Blair keskusteluissa. USA ja Britannia ovat antaneet asiasta varsin erisuuntaisia lausuntoja.

Bush ja Blair neuvottelevat Irak-tilanteesta

Yhdysvalloilla ja Britannialla näyttää olevan täysin eri mielikuva Irakin hallinnasta sodan jälkeen. Yhdysvaltoihin presidentti George W. Bushia tapaamaan tullut Britannian pääministeri Tony Blair sanoi ennen lähtöään, että YK:lla on keskeinen rooli sodanjälkeisessä Irakissa.

Blairin mukaan USA ja Britannia ovat samaa mieltä asiasta. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell viestitti keskiviikkona kuitenkin varsin vastakkaista kantaa. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei luovuta Irakin hallintoa YK:lle, kun Saddam Hussein saadaan kammettua vallasta.

- Emme ottaneet tätä valtavaa taakkaa liittouman jäsenten kanssa ilman, että meillä olisi merkittävä hallitseva kontrolli siitä, kuinka se tulevaisuus muotoutuu, sanoi Powell kongressin edustajainhuoneen kuulemistilaisuudessa. Hän ei jättänyt epäselväksi roolia, jota USA:n johtama liittouma haluaa sodan jälkeen.
- Olemme valinneet suuremman velvollisuuden - varmistaaksemme että olemassa on toimiva Irakin hallitus, jota liittouma tukee, painotti Powell.

Powellin mukaan YK:lle annetaan jonkinlainen rooli Irakissa, koska silloin muiden maiden on helpompi osallistua jälleenrakennuskustannuksiin. Yhdysvaltain hallitseva rooli Irakissa saattaa kuitenkin aiheuttaa melkoisia ongelmia kansainvälisessä yhteisössä, jos USA ryhtyy johtamaan Irakin öljyteollisuutta ja hakee samalla rahaa maan jälleenrakennukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.