Mainos

USA iski tärkeään kaasulaitokseen: "Ilmaiskumme jatkuvat lakkaamatta"

USA:n johtama liittouma kertoi sunnuntaina presidentti Barack Obaman johdolla ilmaiskukampanjastaan Isiksen ja muiden kapinallisjärjestöjen kohteisiin Syyriassa.

Yksi sunnuntain isku oli tähdätty maan merkittävimmän kaasulaitoksen sisäänkäynnille ja rukousalueelle. Kaasulaitos on äärijärjestö Isisin hallussa.

Washingtonista sanotaan, että iskut tulevat jatkumaan lähes lakkaamatta.

Tähän asti iskujen kohteena ovat olleet pääasiassa jihadisti-tukikohdat sekä tilapäiset öljynjalostamot. Iskuilla on pyritty heikentämään järjestön toimeentuloa keskeyttämällä tuottoisa öljynpumppaaminen ja sen salakuljettaminen.

Asiantuntijoiden mukaan islamistikapinalliset ansaitsivat öljykaupallaan noin 2,4 miljoonaa euroa päivittäin.

Iskun kohteena ollut Conecon kaasulaitos on itäisessä Syyriassa Irakin rajalla. Alueella sijaitsee Syyrian runsain öljyvaranto.

Kaasulaitoslaitos syöttää virtaa Jandarin jakeluasemalle, joka sijaitsee hallituksen hallitsemassa Homsin maakunnassa.

– Mikäli kaasulaitos lakkaa toimimasta kokonaan, monet hallituksen vallassa olevat alueet jäävät ilman sähköä, kertoo Syrian Observatory for Human Rights -toimija Rami Abdel Rahman.

Assadin hallinnolla oli Isiksen kanssa taistelevien Al-Nusra-rintaman jihadistien kanssa sopimus kaasulaitoksen toiminnan ylläpitämisestä, kunnes Isis valtasi kaasulaitoksen. Al-Nusra sai kaasun toimittamisesta hyvitykseksi sähköä järjestön vallassa olleeseen maakuntaan.

Sunnuntaina antamassaan lausunnossa presidentti Obama myönsi, että Yhdysvallat oli pitkään aliarvioinut islamistitaistelijoiden vaarallisuuden.

Irakista ajetut entiset Al-Qaida-taistelijat ovat Obaman mukaan päässeet Syyriassa perustamaan Isiksen. Myös Al-Nusra-rintamasta syhtynyt Khorasan-ryhmä uhkaa länsimaita pommitusten kostoiskuilla.

Al-Qaida-toimijan ja Khorasan-ryhmän väitetyn johtajan Muhsin al-Fadhlin oletetaan kuolleen iskuissa. Al-Nusra-järjestön puhemies varoitti lauantaina, että liittouma teki hirvittävän teon, joka tulee lisäämään heidät jihadisti-iskujen kohdelistalle kaikkialla maailmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.