Mainos

USA iski Somaliaan ensi kerran vuoden 1994 jälkeen

Yhdysvallat on tehnyt kaksi ilmaiskua Somaliassa. Amerikkalainen AC-130-taistelukone iski myöhään eilen illalla islamisti-sissejä vastaan Somalian eteläisimmässä kärjessä lähellä Kenian rajaa. Tänään amerikkalaiset ovat jatkaneet sissien jahtaamista helikopteri-iskulla samalle seudulle.

Amerikkalainen AC-130-taistelukone iski myöhään eilisiltana islamistisissejä vastaan Somalian eteläisimmässä kärjessä lähellä Kenian rajaa. Tänään amerikkalaiset jatkoivat islamistisissien jahtaamista helikopteri-iskulla samalle seudulle.

Ilmaiskut olivat ensimmäiset amerikkalaisten operaatiot Somaliassa sitten vuoden 1994, jolloin Yhdysvaltain joukot vetäytyivät maasta epäonnistuneen rauhanturvaoperaation jälkeen.

Somalialaislähteiden mukaan Yhdysvaltain eilisessä iskussa kuoli yli 20 ihmistä. Nimettömänä pysyneen heimojohtajan mukaan tämänpäiväisessä hyökkäyksessä kuoli 22-27 ihmistä.

Amerikkalaisten maaleina oli ainakin al-Qaida-verkoston jäseniä, joita epäillään osuudesta vuoden 1998 iskuihin amerikkalaislähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa.

Terroristiepäillyt olivat paenneet Somalian pääkaupungista Mogadishusta sen jälkeen kun Somalian väliaikaisen hallituksen ja Etiopian joukot valtasivat sen joulukuussa. Yhdysvallat on arvioinut, että Somaliassa piilottelevat muun muassa lähetystöiskuista epäillyt sudanilainen Abu Talha al-Sudani, komorilainen Fazul Abdullah Mohamed ja kenialainen Saleh Ali Saleh Nabhan. Vielä on epäselvää, kuoliko al-Qaidan jäseniä iskussa.

Erikoisjoukot asialla

Vuoden 1998 pommi-iskuissa Yhdysvaltain lähetystöjä vastaan Keniassa ja Tansaniassa kuoli 224 henkeä ja tuhansia haavoittui. Suurin osa uhreista oli afrikkalaisia.

Eilisen iskun tehnyt AC-130 on Hercules-kuljetuskoneen aseistettu versio, joka on varustettu monipuolisilla tiedustelu- ja paikannuslaitteilla.

Iskun toteuttivat Yhdysvaltain armeijan terrorismin vastaiset erikoisjoukot, jotka pitävät majaansa Djiboutissa Somalian pohjoispuolella Ranskan muukalaislegioonan entisessä tukikohdassa.

Somalian presidentti kiitteli USA:n iskua

Somalian väliaikainen presidentti Abdullahi Yusuf Ahmed on kiitellyt Yhdysvaltain ilmaiskua Somaliassa piileskeleviä islamistisissejä vastaan. Presidentin mukaan amerikkalaiset olivat "oikealla asialla".

- Amerikkalaisilla oli oikeus tehdä ilmaisku al-Qaidan jäseniä vastaan, Yusuf sanoi lehdistötilaisuudessa.

Vielä on epäselvää, kuoliko al-Qaidan jäseniä iskussa.

- Alueella on runsaasti kuolleita, emmekä tiedä kuka on kuka, mutta isku oli menestys, Somalian hallituksen tiedottaja Abdirahman Dinari sanoi uutistoimisto AFP:lle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.