Mainos

USA: Iranin vastaus ei täytä YK:n vaatimuksia

Iran on viestittänyt haluavansa lisää neuvotteluja, mutta muuten sen kannustinpakettia koskevan vastauksen sisällöstä ei ole kerrottu tarkemmin julkisuuteen.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ja Saksa ovat sulatelleet tänään Iranin vastausta sille tarjottuun kannustinpakettiin, jonka tavoitteena on houkutella maa lopettamaan ydinohjelmansa.

Yhdysvallat on katsonut ensi kommenteissaan, ettei Iranin vastaus täytä YK:n ehtoja pakotteiden välttämiseksi.

- Vastaus ei täytä niitä turvallisuusneuvoston asettamia ehtoja, jotka vaativat uraanin rikastamisen ja sen kaiken jalostamisen lopettamista, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Gonzalo Gallegos sanoo.

- Olemme yhteydessä seuraavista askelista muun muassa turvallisuusneuvoston muihin jäseniin.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy korostaa, että kansainvälinen yhteisö on valmis neuvottelemaan Iranin ydinohjelmasta vasta, kun Iran on keskeyttänyt uraanin rikastamisen. Venäjä ilmoitti aiemmin tukevansa neuvotteluratkaisua Iranin ydinkiistassa, ja Kiina kehottaa osapuolia kärsivällisyyteen.

Iran on viestittänyt haluavansa lisää neuvotteluja, mutta muuten sen vastauksen sisällöstä ei ole kerrottu tarkemmin julkisuuteen.

Iranin on epäilty kehittelevän salassa ydinasetta, mutta se on vakuuttanut ydinohjelmansa olevan rauhanomainen. Kiista on jakanut tuvallisuusneuvostoa, jossa Yhdysvallat etunenässä on kannattanut pakotteiden määräämistä. Sen sijaan Venäjä ja Kiina ovat jarruttaneet Iranin painostamista.

YK:n turvallisuusneuvosto on uhannut Irania pakotteilla, jos se ei lopeta rikastamista elokuun loppuun mennessä. Maan taipumisesta vaatimukseen ei ole ollut merkkejä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.