Mainos

USA: Irakista vetäytymiselle ei määräaikaa

Yhdysvaltain ulkoministeriön mielestä liittouman joukkojen poistumiselle Irakista ei voida asettaa tarkkaa aikarajaa nykyisessä turvallisuustilanteessa.

Yhdysvallat vastustaa määräaikaa liittouman joukkojen vetäytymiselle Irakista. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan se olisi epärealistinen ja tarpeeton. Ehdotukset määräajasta eivät ota huomioon turvallisuustilanteeseen liittyviä epävarmuustekijöitä, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Richard Boucher eilen illalla toimittajille.

Lisäksi Yhdysvallat on Boucherin mukaan jo tehnyt selväksi, että se haluaa vetää amerikkalaiset joukot Irakista pikimmiten sen jälkeen, kun turvallisuus ja vakaus on palautettu.

Asia tuli tällä viikolla esille YK:n turvallisuusneuvoston uutta Irak-päätöslauselmaa koskevassa keskustelussa. Eräät neuvoston jäsenet haluavat rajoittaa liittouman joukkojen toimiaikaa korostaakseen Irakin suvereenisuutta.

Kaksi japanilaista toimittajaa kuollut Irakissa

Kaksi japanilaista toimittajaa on saanut surmansa hyökkäyksessä Irakissa, kertoi toimittajien kuljettajana toiminut irakilainen. Autolla liikkuneita toimittajia vastaan tehtiin sinkoisku eilen iltapäivällä Bagdadin eteläpuolella.

Mahmudiyan kaupunginsairaalan johtajan mukaan irakilainen kuljettaja oli tunnistanut sairaalaan tuodut toimittajien ruumiit. Freelancetoimittajat olivat hyökkäyshetkellä tulossa japanilaisten tukikohdasta eteläisestä Samawan kaupungista.

Mahmudiyan alueella on hyökätty viime kuukausina toistuvasti liittouman sotilaiden saattueita, ulkomaisia urakoitsijoita ja toimittajia vastaan. Kolme viikkoa sitten samalla tiellä tapettiin puolalainen ja algerialainen toimittaja. Irakissa oli tätä ennen saanut surmansa kaksi japanilaista.

Diplomaatit ammuttiin marraskuussa lähellä Tikritiä. Japanilla on Samawan kaupungissa 550 sotilaan vahvuiset joukot, mutta ne eivät ole kärsineet tappioita. Asahi Shimbun -lehti kertoo, että Japani harkitsee osallistumisesta Irakiin kesäkuun vallanvaihdon jälkeen jääviin monikansallisiin joukkoihin.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.