Mainos

USA houkuttelee Kuubaa demokratian tielle

Presidentti George Bush on kommentoinut ensimmäistä kertaa Kuuban johtajan sairastumisen jälkeen kommunistisen saarivaltion tulevaisuutta. Bush lupaa tukea kuubalaisille, jos he valitsevat demokratian.

Kuuban presidentti Fidel Castro

Yhdysvaltain presidentti George Bush on kehottanut kuubalaisia toimimaan demokraattisen muutoksen aikaansaamiseksi. Samalla Bush lupaa maaltaan apua Kuuballe, jos sosialistinen saarivaltio pyrkii uudistamaan hallintoaan.

- Me aiomme tukea teitä yrityksissänne rakentaa demokratiaan sitoutunutta hallitusta Kuubaan. Aiomme myös huomioida ne tahot, jotka estävät teidän halunne vapaaseen Kuubaan, Bush sanoo tiedotteessaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on niinikään luvannut Kuuballe humanitaarista apua, jos todellinen vallanvaihto tapahtuu. Ministeriö totesi jo aiemmin, että ylhäältä saneltu vallansiirto evää kuubalaisilta oikeudet valita vapaasti hallituksensa.

Presidentti Bushin mukaan Yhdysvallat on "tarkkaillut aktiivisesti Kuuban tilannetta" ja pitää nykyistä tilannetta kommunistisessa saarivaltiossa "epävarmuuden aikana".

- Rohkaisen kaikkia demokraattisia valtioita yhdessä tukemaan kuubalaisten oikeutta demokraattiseen muutokseen, Bush julistaa.

Kommunistinen puolue ei horju

Bush kommentoi ensimmäistä kertaa Kuuban tilannetta sen jälkeen, kun maan presidentti Fidel Castro sairastui ja siirsi tehtävänsä väliaikaisesti Raul-veljelleen.

Kuuban kommunistinen puolue kuitenkin kuittaa naapurimaan kehotukset aikomalla pysyä maan johdossa. Bushin peittelemättömän ehdotuksen tiedettiin etukäteen ärsyttävän Kuuban hallitusta, joka on syyttänyt Yhdysvaltoja maan sisäisiin asioihin sekaantumisesta sitten Fidel Castron valtaannousun 1959.

Kuubassa on tiukennettu turvatoimia Fidel Castron jouduttua maanantaina sairaalahoitoon. Pääkaupungissa Havannassa partioi tavallista enemmän poliiseja, ja turvallisuusjoukot ovat valmiudessa. Hallitus on lisännyt valvontaa hienovaraisesti, niin että muutos ei näy selvästi katukuvassa. Toisinajattelijat ovat kuitenkin saaneet varoittavia yhteydenottoja turvallisuuspalvelusta.

Fidel Castron todellista terveydentilaa on pohdittu eri puolilla maailmaa. Presidentin lähipiiristä kuitenkin kerrotaan, että Castro toipuu hyvää vauhtia suolistoleikkauksesta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.