Mainos

USA harkitsee iskujen lopettamista bin Ladenin luovutusta vastaan

Presidentti Bushin mukaan aserajoitussopimus on aikansa elänyt.

WTC28

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin mukaan Yhdysvallat harkitsee Afganistanin iskujen lopettamista, jos Taleban luovuttaa Osama bin Ladenin ja tämän lähimmät alaiset heti Yhdysvalloille.

-Talebanilla on vielä toinen mahdollisuus, Bush sanoi eilen Washingtonissa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi myös, ettei tiedä, onko Osama bin Laden elossa vai kuollut.

Bush puolusti jälleen kaavailemaansa ohjuspuolustusta. Hänen mukaansa syyt ovat vahvemmat nyt kuin koskaan ennen.

Bushin mukaan Venäjän kanssa vuonna 1972 solmittu aserajoitussopimus on aikansa elänyt ja hyödytön. Bush aikoo ilmoittaa halustaan hylätä sopimus, kun hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ensi viikolla.

Bush ilmoitti kantansa myöhään eilen pitämässään tiedotustilaisuudessa. Bush ei suostunut sanomaan tilaisuudessa suoraan, kohdistuuko terrorismin vastainen taistelu muuallekin kuin Afganistaniin.

-Polttopiste on Afganistanissa tällä hetkellä, painotti hän ja sanoi, että kyseessä on pitkä sota, jonka aikana on tarkoitus tuoda oikeuden eteen terroristeja suojaavat hallitukset.

Bushin mukaan Yhdysvallat vahtii Irakia "erittäin tarkasti" ja vaatii Saddam Husseinia päästämään jälleen kansainväliset asetarkastajat maahan. Bushin mukaan Syyria, maa, joka on yleisesti liitetty terroristeihin, on ilmaissut halunsa liittyä terrorismin vastaiseen rintamaan.

Bush toisti myös kannatuksensa palestiinalaisvaltiolle ja vakuutti, että Lähi-idän rauhan eteen tehdään edelleen töitä Yhdysvalloissa. Presidentin mukaan palestiinalaisvaltio on mahdollinen sitten, kun rajoista on sovittu yhdessä ja palestiinalaiset kunnioittavat Israelin olemassaoloa.

Hallitus hälytysvalmiudessa


Presidentti Bush vakuutti amerikkalaisille, että hallitus tekee kaikkensa suojatakseen heitä uusilta terrori-iskuilta. Bushin mukaan kaikkien pitää jatkaa normaalia elämäänsä, vaikka terrorismin uhka voi olla vain lähipäivien kysymys.

-Haluan lisäksi sanoa, että hallitus on täydessä hälytystilassa, sanoi Bush. Bush piti tiedostustilaisuuden eilen. Bush piti tiedotustilaisuutensa terrorismin vastaisesta taistelusta päivänä, jolloin Yhdysvaltoihin kohdistetusta iskuista oli kulunut tasan kuukausi.

-Kuukausi sitten yli 80 maan kansalaista kuoli ilman ennakkovaroitusta, hän muistutti. Bushin mukaan kuukauden aikana on saatu aikaan paljon: terroristien rahahanoja on suljettu, maailmanlaajuinen liittouma on vahva ja vastaiskuissa on tuhottu Talebanin ilmapuolustusta ja terroristien koulutusleirejä.

(STT)

(Huomenta Suomi 12.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.