Mainos

USA haluaa Venäjältä selvityksen Moskovan tapahtumista

Yhdysvallat on pyytänyt Venäjältä selvitystä tapahtumista, jotka johtivat panttivankiselkkauksen päättymiseen moskovalaisessa teatterissa lauantaiaamuna.

-Olemme pyytäneet venäläisiltä apua, jotta ymmärtäisimme mitä tapahtui sekä pyytäneet heiltä tietoja kaasusta, jota he käyttivät, kertoi nimettömän pysytellyt yhdysvaltalaisviranomainen.

Hänen mukaansa panttivankien vapauttamisen yhteydessä kadonneita amerikkalaisia ei ole löydetty. Teatterissa oli panttivankina kaksi Yhdysvaltain kansalaista sekä yksi, jolla on pysyvä oleskelulupa maassa.

-Emme vieläkään tiedä amerikkalaisten kohtalosta. Suurlähettiläs henkilökuntineen on etsinyt heitä tarmokkaasti sairaaloista, kertoi viranomainen.

Amerikkalaisviranomainen: Kyseessä ehkä opiaattipohjainen kaasu

Yhdysvallat uskoo, että Moskovan panttivankiselkkauksessa käytetty kaasu oli opiaattipohjaista eli sellaista, joka on sisältänyt oopiumia.

-Ensimmäisten Moskovasta saamiemme tietojen mukaan kaasu oli luultavasti opiaattipohjaista, kertoi niin ikään nimettömänä pysytellyt amerikkalaisviranomainen.

Jos näin on, ei Venäjä kaasuhyökkäyksellään rikkonut kemiallisten aseiden käytöstä tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia, jotka kieltävät myrkyllisten kaasujen käytön.

Viranomainen ei selvittänyt, minkälaisiin todisteisiin amerikkalaiset perustavat kantansa. Hän kuitenkin kertoi Venäjällä toimivien amerikkalaisdiplomaattien edelleen vaativan venäläisviranomaisia selvittämään, mistä kaasusta oli kyse.

Aiemmin tänään venäläisviranomaiset kiistivät, että moskovalaisessa teatterissa olisi käytetty "sariinia tai muuta myrkyllistä kaasua". Venäläisten lääkärien mukaan panttivankina olleita hoidetaan naxalone-lääkkeellä, jota käytetään yleisesti esimerkiksi morfiinin ja alkoholin aiheuttamien tilojen hoidossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.