USA, Google ja Kiina nyrkit pystyssä verkkohyökkäyksistä

Hakukonejätti Googlen uhkaus lopettaa toimintansa Kiinassa sensuurin ja viime kuussa tapahtuneiden verkkohyökkäysten takia on nostanut jännitteitä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Kiinasta käsin on tehty verkkohyökkäyksiä Googlen G-mail -palvelua ja pariakymmentä muuta yritystä vastaan. Google on lisäksi ilmoittanut lopettavansa hakutulosten sensuroinnin kiinalaisilla sivuillaan. Washingtonista on puolestaan vaadittu Kiinan hallitukselta selvitystä verkkohyökkäyksistä.

Googlen tiedottajan mukaan yhtiö tutkii edelleen verkkohyökkäystä. Yhtiö ei ole kertonut uskooko se Kiinan viranomaisten sekaantuneen hyökkäykseen.

Kiinan hallitus ei ole kommentoinut Googlen lausuntoa sensuroinnin lopettamisesta hakusivuillaan. Kiinalaisen Xinhua-uutistoimiston mukaan maan viranomaiset haluavat lisää tietoa Googlen mahdollisista aikeista lopettaa toimintansa Kiinassa.

Googlen ilmoitus puhuu sen puolesta, että viime kuussa tapahtuneet verkkohyökkäykset ovat olleet enemmän kuin pelkkiä erillisiä krakkerointi-yrityksiä. RBC Capital Markets -yhtiön asiantuntija Stephen Ju sanoo, että Googlen ilmoitus on selvä suunnanmuutos yhtiön toiminnassa.

- Viimeaikojen näkymät ovat olleet, että Google on keskittynyt pitkän tähtäimen kasvumahdollisuuksiin Kiinassa ja että yhtiö on sitoutunut tavoitteeseensa, hän toteaa.

Internetiin suhtautumisessa suuri kuilu

Kiinan ja Yhdysvaltojen erilaisen suhtautumisen internetiä kohtaan arvellaan kiihdyttävän entisestään maiden välisiä jännitteitä. Jo entuudestaan maiden välejä on hiertänyt mm. ilmastonmuutos, kaupankäynti, ihmisoikeudet sekä sotilaalliset asiat.

-Tämä on jättien yhteenotto. Kummatkin ovat isoja maita, toteaa Yhdysvaltain oikeusministeriön tietokonerikosyksikön entinen johtaja Mark Rasch.

Kiina on Yhdysvaltojen suurin luotonantaja, joten internetistä aiheutuvat jännitteet tekevät maiden välisten suhteiden ohjaamisesta entistäkin vaikeampaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiina on sanonut, että se ei ole krakkeroinnin kannattaja. Kiinan viranomaiset ovat puolestaan syyttäneet länttä maan yksipuoluejärjestelmän horjutus-yrityksistä lännen tukiessa toisinajattelijoita ja kampanjoimalla sensuuria vasaan. Nyt Google on joutunut jännitteiden keskipisteeseen.

Clinton vaatii Kiinalta selvitystä

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton vaatii Kiinalta selvitystä verkkohyökkäyksistä.

- Mahdollisuus toimia luottamuksella verkkomaailmassa on erittäin tärkeää modernissa yhteiskunnassa ja taloudessa, Clinton sanoo.

-Google on kertonut meille väitteitä, jotka nostattavat vakavia huolia ja kysymyksiä Clinton jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat