Mainos

USA: Gazan rauha on Hamasin käsissä

Yhdysvaltojen mukaan Gazan rauha on Hamas-järjestön käsissä. Valkoinen talo ilmoitti juuri, että väkivaltaisuudet Gazassa voivat päättyä vain, jos Hamas lopettaa Israeliin suuntaamansa raketti-iskut.

Israel kertoo olevansa täydessä sodassa palestiinalaisten Hamas-järjestöä vastaan. Armeija on julistanut puolentoista miljoonan asukkaan Gazan suljetuksi sotilasalueeksi ja ryhtynyt valmistelemaan ilmeisesti maaoperaatiota.

Israelin ilmavoimat jatkoivat aamulla Gazan moukarointia kolmatta päivää. Palestiinalaisten viranomaisten mukaan yöllisissä iskuissa kuoli muun muassa neljä tyttöä samasta perheestä. Kuolleita on kaikkiaan yli 300, joista ainakin noin 50 on siviilejä.

Israelin hallituksen mukaan hyökkäyksellä pyritään lopettamaan palestiinalaistaistelijoiden raketti-iskut Gazasta Israeliin. Palestiinalaistaistelijat ovat ampuneet viime päivinä yli sata rakettia, jotka ovat surmanneet kaksi israelilaista.

Islamilaisten maiden järjestön OIC:n mukaan Hamas on valmis neuvottelemaan aselevosta, jos Israel lopettaa hyökkäyksensä.

Gazaa hallitseva Hamas-järjestö kertoi aiemmin tänään, että Israel on pommittanut Gazassa sisäministeriötä. Kyseessä on ensimmäinen hallitusrakennukseen kohdistunut ilmaisku sen jälkeen, kun Israel aloitti iskut toissa päivänä.

Hamas-järjestön mukaan Israel on pommittanut myös Gazan islamilaista yliopistoa. Yliopistolla on Hamasille suuri symbolinen merkitys.

Iskut kohdistuivat etenkin yliopiston laboratoriorakennuksiin. Israelin armeijan edustajan mukaan rakennuksissa kehitettiin raketteja, räjähteitä ja sähkölaitteita, joita palestiinalaistaistelijat ovat käyttäneet.

Israelin armeijan edustaja ei ole toistaiseksi kommentoinut mahdollista iskua. Silminnäkijöiden mukaan yliopistoaluetta koetteli räjähdysten sarja.

Avustusrekat pääsevät tänään Gazaan

Toissa päivänä alkaneissa Israelin ilmaiskuissa Gazaan on palestiinalaislähteiden mukaan kuollut jo yli 310 palestiinalaista. Haavoittuneita on lisäksi yli 1 400.

Israelin puolustusministeriö ilmoittaa, että maa aikoo päästää tänään sata avustusrekkaa Gazan alueelle.

Avustussaattue kuljettaa Gazaan muun muassa lääkintätarvikkeita, kymmenen ambulanssia, polttoainetta ja elintarvikkeita. Tavarat ovat lahjoituksia Turkilta, Jordanialta ja kansainvälisiltä järjestöiltä.

Saattue kulkee Karnin, Nahal Ozin ja Kerem Shalomin rajanylityspaikkojen kautta.

Eilen Israel päästi Gazaan 21 avustusrekkaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.