Mainos

USA: Fallujan taistelut etenevät

Yhdysvaltain joukot ovat edenneet kapinallisten hallitseman Fallujan valtauksessa. Ääri-islamilainen ryhmä uhkaa tappaa sieppaamansa Irakin pääministerin sukulaiset, jos operaatiota ei lopeteta.

Yhdysvaltain joukot arvioivat saavansa irakilaisen Fallujan sunnikaupungin kokonaan hallintaansa kahden vuorokauden sisällä.

Amerikkalaisjoukot ovat edenneet kaupungissa kapinallisten tukialueille. He kertovat kohdanneensa vain vähäistä vastarintaa.

Pääministeri Ijad Allawin edustajan mukaan monet kapinalliset ovat kertoneet Irakin hallitukselle haluavansa antautua. Edustajan mukaan niille kapinallisille, jotka eivät ole syyllistyneet suuriin rikoksiin, on luvassa armahdus.

Aiemmin tuntematon ääri-islamilainen ryhmä ilmoitti siepanneensa pääministeri Allawin sukulaisia. Ansar al-Jihad -niminen ryhmä ilmoitti teostaan islamistisella verkkosivulla.

Ryhmä vaatii Fallujan hyökkäyksen lopettamista ja kaikkien irakilaisvankien vapauttamista. Jos vaatimuksiin ei suostuta kahden vuorokauden kuluessa, ryhmä uhkaa tappaa Allawin sukulaiset. Siepatut ovat Allawin serkku, tämän vaimo ja yksi muu sukulainen. Heidät siepattiin kodistaan Bagdadista eilen aamulla.

Valvonnassa yli puolet Fallujasta

Yhdysvaltain joukot ovat jatkaneet Fallujan moukarointia ilmasta ja tykistöllä.

Yhdysvaltain armeijan edustajan mukaan amerikkalaiset ja irakilaiset joukot ovat edenneet Jolanin alueelle, jota on pidetty kapinallisten päätukikohtana. Joukoilla kerrotaan olevan valvonnassaan yli puolet kaupungista, muun muassa kaupungintalo.

Fallujassa on Yhdysvaltain joukkojen edustajan mukaan kuitenkin edelleen pieniä, toisistaan erillään olevia vastarintapesäkkeitä.

Irakin joukot kertovat löytäneensä Fallujasta talon, jossa on pidetty ja surmattu panttivankeja. Rakennuksesta löytyi mm. sieppaajien yllä olleita mustia vaatteita.

Maanantai-iltana alkaneessa suurhyökkäyksessä on Yhdysvaltain mukaan kuollut 11 amerikkalaista ja kaksi irakilaista sotilasta. Lisäksi kapinalliset näyttivät tänään 20 irakilaissotilasta, joiden väitetään jääneen vangeiksi Fallujassa. Videon aitoutta ei voitu varmistaa.

Kapinallisten ja siviilien tappioista ei ole varmaa tietoa. Kansainvälinen Punainen Risti sanoo olevansa hyvin huolissaan Fallujan siviileiden tilanteesta.

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet tänään myös muualla Irakissa. Pommiräjähdyksissä ja taisteluissa kuoli toistakymmentä irakilaista, yksi amerikkalainen sotilas ja yksi turkkilainen rekkakuski.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 10.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.