Mainos

USA: Fallujaa ei olla vielä valtaamassa

Yhdysvaltain asevoimien kiivaat pommitukset Fallujahiin eivät merkitse asevoimien mukaan täysimittaisen hyökkäyksen tai valloituksen aloittamista kaupungissa.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan ilma- ja maavoimien operaatiot Fallujan sunnikaupungissa eilen ja tänään eivät merkitse täysimittaisen hyökkäyksen aloittamista kapinallisten hallussaan pitämään kaupunkiin. Sairaalalähteiden mukaan ainakin viisi ihmistä oli saanut surmansa iskuissa ja useita haavoittunut. Monien asukkaiden kerrottiin pakenevan kaupungista.

Sunnimuslimien uskonnollinen johtaja Fallujassa, Mahmud Abdel Aziz, kehotti perjantairukouksessa ihmisiä osoittamaan mieltään Yhdysvaltain iskuja vastaan. Jos Irakin hallitus ja miehitysjoukot eivät sittenkään lopeta operaatiota, muslimit julistavat pyhän sodan miehittäjiä ja heidän kumppaneitaan vastaan, Abdel Aziz uhkasi.

Yhdysvaltain ilmavoimat aloitti Fallujan moukaroimisen eilisiltana sen jälkeen kun neuvottelut tilanteen ratkaisemisesta olivat kariutuneet ja Bagdadin ns. vihreällä vyöhykkeellä oli tehty kaksi pommi-iskua. Iskujen tekijäksi ilmoittautui jordanialaissyntyisen Abu Musab al-Zarqawin johtama ryhmä, jonka Irakin väliaikaishallitus sanoo piileskelevän juuri Fallujassa.

Hallitus on uhannut vallata kaupungin, elleivät sen asukkaat luovuta al-Zarqawia - vaatimus, jota Fallujan edustajien mukaan on mahdotonta toteuttaa.

Autopommi surmasi 10

Ilmavoimat teki Fallujaan muutamia iskuja myös tänään. Ilmaoperaation lisäksi noin tuhat amerikkalaista ja irakilaista sotilasta eteni kaupungin liepeille, mutta ei kuitenkaan itse kaupunkiin. Sotilaslähteiden mukaan kyse ei ollut suurhyökkäyksen aloittamisesta vaan mahdollisen suurhyökkäyksen valmistelusta.

Sekä Yhdysvallat että Irakin hallitus ovat vakuuttaneen pistävänsä Irakin kapinoivat kaupungit järjestykseen ennen tammikuussa pidettäviä parlamenttivaaleja.

Yhdysvaltain kerrottiin tänään pidättäneen yhden Fallujan neuvotteluvaltuuskuntaan kuuluvista uskonoppineista, Khaled al-Jumailin. Yhdysvaltain armeija ei vahvistanut Fallujan poliisin kertomaan tietoa. Myös toisen fallujalaisneuvottelijan pidätyksestä liikkui huhuja.

Bagdadin eteläosassa sijaitsevan poliisiaseman lähistöllä tehtiin tänään pommi-isku, jossa kuoli amerikkalaisten sotilaslähteiden mukaan kymmenen irakilaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.