Mainos

USA epäilee P-Korean ohjusaloitetta

Yhdysvallat epäilee Pohjois-Korean ilmoitusta, jonka mukaan maa olisi valmis luopumaan ohjusohjelmastaan. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi, että Yhdysvaltojen on nähtävä selvät todisteet siitä, että Pohjois-Korea todella keskeyttää ohjusohjelman.

Pohjois-Korean lippu+Kim Il Jung

Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvallat esittää lopullisen kantansa vasta, kun ehdotus on tutkittu läpikotaisin.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kertoi eilen, että Pohjois-Korea on valmis luopumaan ohjusohjelmastaan, mikäli se saa osallistua muiden maiden avaruushankkeisiin.

Putin, Vladimir

-Pohjois-Korea on jopa valmis ainoastaan muiden maiden ohjustekniikan käyttöön, mikäli sille tarjotaan kantoraketteja rauhanomaiseen avaruustutkimukseen, totesi Putin Interfaxin mukaan. Pohjois-Koreassa vieraileva Putin keskusteli kaksi tuntia maan johtajan Kim Jong Ilin kanssa maan pääkaupungissa Pjongjangissa.

Pohjoiskorealaisen Rodong Shinmun -lehden mukaan Pohjois-Korea vastustaa Kiinan ja Venäjän tavoin Yhdysvaltain suunnittelemaa ohjustorjuntajärjestelmää. -Kansamme kunnioittaa ja tukee Venäjän kantaa, todettiin lehden pääkirjoituksessa. Yhdysvallat on puolustanut järjestelmän rakentamista halullaan suojautua "rosvovaltioiksi" kutsumiensa maiden mahdollisilta ohjusiskuilta - tällaiseksi maa lukee myös Pohjois-Korean.
Kiina ja Venäjä tuomitsivat Yhdysvaltain suunnitelmat eilen Putinin Kiinan-vierailun päätteeksi antamassaan lausunnossa.

Kutsu vastavierailulle

Putinin matka on ensimmäinen Venäjän tai Neuvostoliiton johtajan vierailu eristyksessä elävään stalinistiseen Pohjois-Koreaan. Putin ehti myös jo kutsua Kimin vastavierailulle Venäjälle, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Kim on tehnyt valtakaudellaan vain yhden valtiovierailun, Kiinaan.

Vladimir Putin ja Kim Jong Il

Kylmän sodan aikana Neuvostoliitto toimi rajanaapurinsa Pohjois-Korean päätukijana, mutta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjä on lähentänyt suhteitaan vapaan markkinatalouden maan Etelä-Korean kanssa. Putinin on määrä vierailullaan parantaa Venäjän ja Pohjois-Korean kauppasuhteita.

Etelä-Korea toivoo, että Putinin vierailu Pohjois-Koreassa parantaisi myös Koreoiden välisiä suhteita. Ennen matkaansa Putin totesi, että Venäjä aikoo tehdä kaikkensa, jotta jännite Korean niemimaalla lievenisi ja Pohjois-Korean eristyneisyys muusta maailmasta hellittäisi. Pohjois-Koreasta Putin matkustaa Japaniin osallistuakseen johtavien teollisuusmaiden G8-järjestön vuosittaiseen kokoukseen.

(MTV3-STT-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.