Mainos

USA ei lähetä joukkojaan Zaireen

Yhdysvallat ei lähetä rauhanturvajoukkoja Zaireen, ilmoitti puolustusministeri William Perry. Yhdysvallat lähettää sen sijaan noin tuhannen miehen vahvuisen huoltoyksikön avustamaan Ruandaan palanneita pakolaisia.

Perryn mukaan tilanne keskisessä Afrikassa vaihtelee yhä ja Yhdysvallat on valmis lähettämään myös rauhanturvajoukkoja Zaireen, jos niitä tarvitaan. Hän arveli kuitenkin, että YK:n valtuutuksella toimiva kansainvälinen joukko operoi nykytilanteessa lähinnä Ruandassa ja Yhdysvaltain panos on vajaan tuhannen miehen vahvuinen huoltoyksikkö.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti jo aiemmin päivällä, että pakolaisten kotiinpaluu on tehnyt lähes tyhjiksi tarpeet kansainvälisen rauhanturvajoukon lähettämisestä Zaireen. Sen sijaan Yhdysvallat perustaa avustuskuljetusten ilmasillan Ugandasta Ruandaan.

Presidentti Bill Clinton päätti viime viikolla lähettää noin tuhat amerikkalaissotilasta Zaireen osana rauhanturvajoukkoja, joiden tarkoituksena on auttaa pakolaisia palaamaan kotimaahansa. Myös Kanadan hallituksen edustajan mukaan pakolaistilanteen helpottuessa väliintulon tarve on vähentynyt.

WEU valmis tukemaan

Länsi-Euroopan unionin WEU:n ulko- ja puolustusministerit ilmoittivat olevansa valmiita tukemaan humanitaarisia avustuspyrkimyksiä Zairessa ja Ruandassa. Belgian Oostendeen kokoontuneet ministerit sanoivat WEU:n ryhtyvän toimiin, jos EU pyytää sitä virallisesti ensi viikon alussa Brysselissä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vetosi länsivaltoihin, jotta nämä eivät luopuisi suunnitelmistaan lähettää rauhanturvajoukkoja Zaireen.
-Itä-Zairessa on kansainvälisille joukoille edelleen paljon tehtävää. Pääpainon pitäisi nyt olla Bukavun alueella, jossa on yhä puoli miljoonaa pakolaista, pakolaisjärjestön edustaja painotti.
UNHCR:n mukaan tutsikapinalliset ovat estäneet avustusjoukkojen pääsyn Bukavuun, ja sen vuoksi kansainvälisiä aseistettuja joukkoja kaivataan pikaisesti.

Ruanda vähätteli pakolaisten määrää

Ruanda ilmoitti tänään, ettei Itä-Zairessa sen mielestä enää tarvita kansainvälisiä joukkoja. Ruandan ulkoministerin Anastase Gasanan mukaan lähes kaikki alueella olleet pakolaiset ovat palanneet Ruandaan. Gasana sanoi, että Ruandaan on palannut noin 500 000 pakolaista.
-Se on suurin piirtein yhtä paljon kuin Itä-Zairessa olleiden ruandalaispakolaisten todellinen määrä, hän totesi.
Gasanan mukaan ei voida sulkea pois mahdollisuutta, etteikö Zairen itäosissa edelleen olisi joitakin pakolaisia. Nämä ovat ehkä liian väsyneitä palaamaan, mutta valtaosa on jo palannut, hän sanoi.

Gasanan antamat luvut ovat ristiriidassa YK:n kanssa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja eräiden muiden järjestöjen arvioiden mukaan Itä-Zairessa on yhä noin puoli miljoonaa ruandalaista ja burundilaista pakolaista.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.