Mainos

USA ei aio kehittää enää uusia ydinaseita

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on julkistanut maansa uuden ydinasestrategian. Obama lupaa uudessa linjauksessaan kaventaa ydinaseiden käyttömahdollisuuksia ja rajoittaa niitä myös puolustustarkoituksissa.

Obama korosti, että Yhdysvallat käyttää ydinaseita ainoastaan ääritilanteista. Presidentti varoitti kuitenkin, että ydinaseuhkaa voidaan käyttää tarvittaessa Iranin ja Pohjois-Korean kaltaisia ydinsulkusopimusta rikkovia valtioita vastaan. Obama lupasi samalla, ettei ydinaseita käytetä sellaisia valtioita vastaan, joilla ei ole niitä itsellään.

Uuden strategian mukaan Yhdysvallat myös luopuu uusien ydinaseiden kehittelystä ja vähentää samalla vanhojen ydinaseidensa määrää. Se aikoo kuitenkin huoltaa vanhoja ydinaseitaan, jotta ne pysyvät käyttökunnossa.

Yhdysvalloissa Obaman ilmoitus on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Ydinaserajoitusten vastustajat syyttävät Obamaa varovaisesta löysäilystä, sen kannattajat taas odottivat selkeämpää lupausta siitä, ettei Yhdysvallat käytä koskaan ydinasetta ensimmäisenä.

Ylihuomenna Obaman on määrä allekirjoittaa Venäjän kanssa ydinaseita rajoittava Start-sopimus.

(MTV3 - Reuters)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.