Mainos

USA: Bagdad saarrettu

Liittouman joukot ovat aloittaneet Bagdadin valtauksen. Pääkaupungissa on käyty tänään ankaria taisteluja, mutta silti kaduilla näkyy yhä myös siviilejä. Eteläisen Basran kaupungin kerrotaan olevan käytännössä liittouman hallussa.

USA:n joukot sanovat vallanneensa kolme presidentinpalatsia Bagdadin keskustasta, mukaan lukien Saddam Husseinin keskuspalatsin. Uutistoimisto AFP:n mukaan Saddamin keskuspalatsia ympäröivä alue on yhä Irakin hallinnassa. Alueella ovat mm. Irakin tiedotus- ja ulkoministeriö.

Yhdysvaltain hyökkäykseen Bagdadin keskustassa osallistuu 65 panssarivaunua ja 40 muuta taisteluajoneuvoa. Amerikkalaisjoukot ovat myös tunkeutumassa Bagdadin luoteisosiin. Yhdysvaltain mukaan Bagdad on saarrettu ja kaupungin kaikki ulosmenotiet suljettu.

USA:n armeija puhemiehen mukaan kysessä ei kuitenkaan ole vielä mikään varsinainen taistelu Bagdadista vaan enemmänkin USA:n joukkojen voimannäyttö. Britannian joukkojen puhemies puolestaan sanoi aamulla, ettei Saddam Hussein enää hallitse omia joukkojaan.

Kaksi amerikkalaista sotilasta kuoli ja vähintään kuusi haavoittui Irakin armeijan ammuttua raketin liittouman viestikeskukseen eteläisen Bagdadin liepeillä, sotilaslähteet kertoivat tänään. Sotilaslähteet myös vahvistivat kahden amerikkalaisen sotilaan kuolleen hyökkäyksessä Bagdadiin. Lisäksi kuuden sotilaan kerrottiin olevan kateissa.

Irak kiistää Bagdadin saarron

Irakin tiedotusministeri kiistää 65 amerikkalaispanssarivaunun tunkeutumisen Bagdadiin ja sanoo kaupungin olevan turvassa.

- Irak on lyönyt takaisin amerikkalaisten hyökkäyksen Bagdadin keskustaan, tiedotusministeri Mohammed Saeed al-Sahaf sanoi aamupäivällä.

Irak kiisti Yhdysvaltain vallanneen presidentti Saddam Husseinin palatseja. Ministeri sanoi bagdadilaisten siviilien ryhtyvän puolustamaan Bagdadia ja amerikkalaisten tekevän itsemurhan Bagdadin porteilla. Hänen mukaansa amerikkalaisjoukot ovat kärsineet tappioita. Ministeri piti tiedotustilaisuuden ministeriön edustalla.

Savua Bagdadin yllä

Britit sanovat hallitsevansa pääosaa Basrasta

Brittijoukot hallitsevat suurinta osaa Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista Basrasta, kertoi liittouman sodanjohdon brittitiedottaja tänään. Vanhassa kaupungissa on kuitenkin edelleen vastarintapesäkkeitä.

Kapteeni Al Lockwood kertoi vahvisti samalla kolmen brittisotilaan kaatuneen kaupungissa käydyissä taisteluissa. Brittijoukot tukeutuivat jo pari viikkoa piiritettynä olleen Basran keskustaan eilen. Joukot ovat mm. piirittäneet Saddam Husseinin Baath-puolueen sikäläisen päämajan.

USA:n joukot ovat puolestaan vallanneet Kerbalan kaupungin Keski-Irakissa. Liittouman mukaan taisteluissa on kuollut yli 400 irakilaissotilasta. Irak ei ole itse kertonut tappioistaan.

Sky-tv: Kemikaali-Alin ruumis löydetty

Brittisotilaat kertoivat tänään löytäneensä Irakin eteläisen alueen komentajan jaSaddam Husseininserkun Ali Hassan al-Majidin ruumiin. Britannian puolustusministeriö ei vahvistanut Sky-television välittämää tietoa Lontoossa.

"Kemikaali-Alina" tunnetun al-Majidin uskotaan saaneen surmansa jo lauantaina kun Yhdysvaltain taistelukoneet pommittivat hänen kotiaan lähellä Basraa eteläisessä Irakissa.

Al-Madjin on sanottu olevan vastuussa Irakin pohjoisosan kurdeja vastaan tehdyistä kaasuhyökkäyksistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Yhdeksän uutiset 07.04.2003).

(Yhdeksän uutiset 07.04.2003).

(Seitsemän uutiset 07.04.2003).

(Seitsemän uutiset 07.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.