Mainos

USA auttoi Saddamia biologisessa sodankäynnissä

Yhdysvalloissa kiistely amerikkalaisten omasta roolista Irakin kemiallisten ja biologisten asevarastojen kehittämisessä kiihtyy.

Washington Post - lehden julkistamien tietojen mukaan Yhdysvallat auttoi 1980-luvulla Irakin presidenttiä Saddam Husseinia Iranin vastaisessa sodassa luultuakin enemmän. Keskeinen henkilö suhteiden luomisessa oli nykyinen puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Yhdysvallat vei Irakiin sekä siviili- että sotilaskäyttöön soveltuvia myrkkykaasuja ja viruksia, ja Washington Postin tutkimien asiakirjojen mukaan vielä George Bush vanhemman kaudella 80-luvun lopussa.

Rumsfeld oli 80-luvun alkupuolella Ronald Reaganin hallinnon Lähi-idän erikoislähettiläs ja tapasi Irakinjohtajia useita kertoja. Reagan pyrki luomaan hyvät suhteet Irakiin, koska piti Irania suurempana vaarana. Saddamia autettiin, vaikka hän käytti kemiallisia aseita Iranin vastaisessa sodassa, jopa omaa kurdiväestöä vastaan.

Amerikkalaiset ovat jo aiemmin myöntäneet tehneensä virhearvioita Saddamin suhteen. Uudet paljastukset ovat kuitenkin kiusallisia Valkoiselle talolle ja puolustusministerille. Hän määräsi viikonloppuna lisää joukkoja Persianlahdelle mahdollista Irakin vastaista sotaa varten.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.12.2002).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja