Mainos

USA-asiantuntija: Homolakikiista suunnattu Obamaa, ei homoja vastaan

Yhdysvaltojen näkyvä taistelu homojen asemasta armeijassa on osa rankkaa poliittista peliä ja vaalitaistelua, jossa ensimmäisenä maalitauluna on presidentti Barack Obama - eivät homot, sanoo Yhdysvaltojen politiikkaan perehtynyt tutkija Mika Aaltola.

Yhdysvalloissa on tulossa kongressivaalit marraskuussa, ja homolain estämällä republikaanit haluavat estää Obamaa toteuttamasta yhden keskeisen lupauksensa tietylle äänestäjäkunnalle eli uutta aikaa toivovalle gay-yhteisölle. Obama lupasi, että homojen asepalveluksen kieltävää lakia pyrittäisiin muuttamaan ennen marraskuun vaaleja.

Nyt Yhdysvaltojen senaatti on kuitenkin torpannut yrityksen saada maan asevoimien homopolitiikka uuteen käsittelyyn. Nykyisin asevoimien käytäntö estää homoseksuaaleja kertomasta avoimesti seksuaalisesta suuntautumisestaan irtisanomisen uhalla.

- Tässä kamppailussa mitataan nyt kaikkein eniten sitä, onko Obama onnistunut presidenttinä vai ei, tiivistää akatemiatutkija Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

- Republikaanit saavat poliittista etua, jos he pystyvät estämään lain eteenpäin menon.

- Konservatiiveille homouden tunnustaminen armeijassa edustaisi amerikkalaisten arvojen rappiota ja löystymistä.

Mitä Yhdysvallat edellä, sitä Eurooppa perässä

Tutkija sanoo, että suomalaisten - ja eurooppalaisten ylipäätään - on turha luulla, että me olisimme vastaavan poliittisen taistelun ja vähemmistöryhmien oikeuksien kyseenalaistamisen yläpuolella.

- Kun miettii esimerkiksi Gay Pride -kulkueiden aiheuttamaa metelöintiä vaikkapa Puolassa ja Baltian maissa, huomaa pian, ettei tämä ole vain Yhdysvaltojen asia.

Aaltola sanoo, että homolaista kiistely osoittaa, että Yhdysvallat on tavallaan edellä tässäkin asiassa.

- Yhdysvalloissa vastakohtien välit ovat kärjistyneet ja nousseet esille aiemmin kuin muissa länsimaissa.

- Kun seuraa eurooppalaista äärioikeistumista jopa Suomessa, huomaa, että tämä sama ääripäiden välien kärjistyminen on tulossa meillekin, sanoo Aaltola.

Homolakikiista vain yksi episodi vuosikymmenten taistelussa

Yhdysvalloista vaalien alla tulevat uutiset kannattaa lukea eräänlaisena valtataistelun koodikielenä, sanoo tutkija. Homolakikiista on siis vain yksi näytös kahden ääripään - kristillisiä arvoja kannattavien konservatiivien ja liberaalien - pitkään kestäneessä taistelussa.

- Homolaki-kärhämöinti on koodattua kieltä meneillään olevasta vaalikamppailusta. Yksittäinen taistelu liittyy aina laajempaan, Yhdysvalloissa jo pitkään itäneesen taisteluun.konservatiivisten ja liberaalien tahojen välillä, Aaltola sanoo

- Tulevat vaalit saattavat tuottaa jonkinlaisen välivoiton republikaaneille, mutta se on vain välivoitto. Ylös ja alas on menty pitkän aikaa, sanoo Aaltola.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.