Mainos

USA arvostellut Venäjän vaaleja varovasti

Presidentti George W. Bushin tiedottajan mukaan Yhdysvallat yhtyy Ety-järjestön huoleen, jonka mukaan vaalitaistelu ei välttämättä ollut tasapuolinen. Yhdysvallat sanoo tukevansa Venäjän demokratiapyrkimyksiä.

Yhdysvaltain ja Venäjän Irak-kannat ovat lähentyneet toisiaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähellä olevien puolueiden voittoon on suhtauduttu varsin rauhallisesti Yhdysvalloissa. Presidentti George W. Bushin tiedottaja tosin sanoi Yhdysvaltojen yhtyvän vaaleissa tarkkailijana olleen Ety-järjestön huoleen siitä, että vaalitaistelu ei välttämättä ollut tasapuolinen. Tiedottaja kuitenkin lisäksi, että Yhdysvallat tukee Venäjän poliittisia ja taloudellisia uudistuksia demokratian rakentamisessa.

Amerikkalaisprofessori suhtautuu epäillen Yhdysvaltain haluun nähdä Venäjällä todella demokratiaa.

- Päivän päätteeksi näyttää siltä, että vakaat suhteet Venäjään ja henkilökohtaiset suhteet presidenttien välillä ovat paljon tärkeämpiä kuin se, onko täällä vapautta vai eikö ole, arvioi Stanford Universityn professori Michael McFaul.

Yhdysvalloille tuntuu riittävän, että Putin on kohtuullisen hyvä ystävä USA:n kanssa, ja että maassa on jonkin tason demokratia. Yhdysvaltain ulkopolitiikka on tällä hetkellä keskittynyt terrorismin vastaiseen sotaan, jonka takia välit Venäjään halutaan pitää hyvinä. Siksi myös Venäjän murenevaa demokratiaa katsotaan sormien läpi, sillä Putinin Venäjä kaikkine puutteineen on Yhdysvalloille toki parempi kuin vanha kommunistinen Neuvostoliitto.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 09.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.