Mainos

USA arvostelee Afganistania ihmisoikeusrikkomuksista

Yhdysvaltain ulkoministeriö arvostelee Afganistanin pohjoista liittoa ihmisoikeusloukkauksista vuotuisessa raportissaan. Liitto kukisti Yhdysvaltain tuella ääri-islamilaisen Taleban-hallinnon, jonka myös katsotaan syyllistyneen valtakaudellaan "vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin". Varsinkin naisten asema Taleban-hallinnon aikana oli heikko, todetaan eilen julkistetussa laajassa katsauksessa.

Vaikka Talebanin väärinkäytöksiä koskeva lista on laajempi, ulkoministeriö moittii myös pohjoista liittoa vakavista väärinkäytöksistä. Liiton joukkoja ja komentajia syytetään summittaisista siviiliväestön tulittamisesta, poliittista murhista, sieppauksista, kidutuksesta ja raiskauksista. Liiton joukkojen epäillään myös surmanneen antautumaan pyrkineitä Taleban-taistelijoita marraskuussa Mazar-i-Sharifissa taistelussa, missä ristiriitaisten tietojen mukaan sai surmansa 100-300 talebania. Myös marraskuinen Mazar-i-Sharifin vankilakapina, jossa pohjoisen liiton joukot surmasivat 120 Taleban-vankia, mainitaan raportissa.

Moitteita myös Lähi-itään

Myös Israel ja palestiinalaisten itsehallinto saavat osakseen arvostelua siitä, etteivät ne ole kyenneet pysäyttämään väkivaltaisuuksia eivätkä solmimaan tulitaukoa. Raportti kiinnittää huomiota palestiinalaisten Israelia vastaan suuntaamien terrori-iskujen määrän kasvuun, mutta moittii myös Israelia palestiinalaisaktivistien "täsmäsurmista" ja siviilien asuma-alueiden tulittamisesta. Sen paremmin Israelin pääministeriä Ariel Sharonia kuin palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia ei nimetä syypäiksi väkivaltaan.

Ulkoministeriö listaa ihmisoikeustilanteeltaan maailman heikompien maiden joukkoon Irakin, Pohjois-Korean ja Iranin eli maat, joita Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on kutsunut "pahan akseliksi". Presidentti Saddam Husseinin johtamaa Irakia hallitsee raportin mukaan "yhden puolueen sortokoneisto", joka turvautuu usein kidutuksiin ja murhiin eikä rankaise niihin syyllisiä armeijan ja turvallisuusjoukkojen jäseniä. Pohjois-Koreaa syytetään laittomasta kommunistihallinnon vastustajien ja muiden poliittisten vankien teloituksista. Maan johto pitää ihmisoikeuksia "laittomina ja vieraina" valtion ja puoleen tavoitteisiin nähden, raportti arvioi.


(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.