Mainos

USA ampuu vakoilusatelliitin alas ohjuksella

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tehnyt ainutlaatuisen päätöksen ampua hajonnut vakoilusatelliitti alas ohjuksella. Asiasta kertoivat Valkoisen talon ja puolustusministeriön edustajat.

Viranomaiset perustelevat päätöstä sillä, että satelliitin myrkyllinen polttoaine saattaa aiheuttaa vaaratilanteen ihmisille, jos satelliitti putoaisi vapaasti Maahan.

Viranomaiset eivät suostuneet paljastamaan tarkkaa ajankohtaa, jolloin ohjus ammutaan. Satelliitin on arvioitu putoavan Maahan maaliskuun ensimmäisen viikon aikana, mutta putoamispaikkaa ei vielä tiedetä.

Turvallisuusneuvonantaja James Jeffries kertoo, että noin 2300 kiloa painava satelliitti pyritään ampumaan alas juuri ennen kuin se saapuu Maan ilmakehään. Ohjus laukaistaan todennäköisesti laivaston risteilijältä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat käyttää ohjusta avaruusalusta vastaan. Kenraali James Cartwrightin mukaan huolellisten laskelmien ja analyysien jälkeen päädyttiin kuitenkin siihen, että ampuminen olisi parempi vaihtoehto kuin sen tekemättä jättäminen.

Satelliitissa on polttoaineena hydratsiinia, joka Maahan tulon yhteydessä voisi vapautua myrkyllisenä kaasuna.

Satelliitti laukaistiin avaruuteen joulukuussa 2006. Satelliitin keskustietokone kuitenkin hajosi pian sen päästyä kiertoradalle, jolloin Nasa menetti satelliitin hallinnan.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.