Mainos

USA aloittaa ruoka-avun Pohjois-Korealle

Yhdysvallat ilmoitti tänään aloittavansa ruoka-avun Pohjois-Korealle. Amerikkalaiset toimittavat vuoden kuluessa puoli miljoonaa tonnia elintarvikkeita Pohjois-Koreaan.

Yhdysvaltojen hallitus kertoi, että maat olivat sopineet avun jakelun seurannasta niin, että varmistetaan sen päätyminen tarkoitetuille avunsaajille.

Avusta 400 000 tonnia toimitetaan YK:n elintarvikeohjelman WFP:n kautta, ja loput toimittavat amerikkalaiset avustusjärjestöt.

Amerikkalaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Koreaa uhkaa jälleen suoranainen nälänhätä. Tilannetta on pahentanut erityisesti elintarvikkeiden hintojen nousu ympäri maailmaa ja ulkomaiden vastahakoisuus auttaa Pohjois-Koreaa. Kymmenen vuotta sitten nälänhädässä kuoli arviolta miljoona pohjoiskorealaista.

Yhdysvallat oli Pohjois-Korean suurin auttaja vuodesta 1995 vuoteen 2005. Apu lopetettiin, kun Pohjois-Korea kehotti WFP:n avustustyöntekijöitä lähtemään maasta. Tuolloinkin WFP oli hoitamassa avun jakelua. Amerikkalaiset pelkäsivät, että ilman WFP:tä avun perillemenoa ei olisi voitu seurata.

Yhdysvallat vakuuttaa, että apua ei ole mitenkään kytketty Pohjois-Korean ydinhankkeita koskeviin kiistoihin. Yhdysvallat on viime aikoina painostanut Pohjois-Koreaa kertomaan tarkemmin ydinohjelmistaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.