Mainos

USA aikoo syyttää Irakia YK-lauselman rikkomisesta

USA on tyytymätön Irakin YK:lle tekemään selvitykseen joukkotuhoaseistaan. Myös Britannia syyttää aseselvitystä puutteelliseksi.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush uskoo, että Irakin tekemä selvitys aseohjelmistaan on puutteellinen, sanoi Valkoisen talon edustaja Ari Fleischer tänään.

Fleischer painotti, että seikkaperäinen selonteko oli presidentti Saddam Husseinin viimeinen mahdollisuus välttää YK:n esittämät vakavat seuraamukset. YK:n turvallisuusneuvoston marraskuussa hyväksymän päätöslauselman mukaan Irakia odottavat vakavat seuraamukset, ellei se noudata kansainvälisen yhteisön vaatimuksia luopua joukkotuhoaseistaan.

-Tämä oli Saddam Husseinin viimeinen mahdollisuus, Fleischer sanoi. Hänen mukaansa Yhdysvallat neuvottelee muiden maiden kanssa siitä, miten Irakin selontekoon vastataan.

Fleischerin mukaan Irakin selvitystä ei ole vielä kokonaan tutkittu.

-Olemme saaneet tietää melkoisesti selonteon sisällöstä, vaikka sen läpikäyminen onkin vielä kesken.

Bush aikoo ilmoittaa lähipäivinä, että Irak on rikkonut YK:n päätöslauselmaa antaessaan puutteellisen selvityksen maan asevoimista. New York Times -lehden tänään siteeraamien hallintolähteiden mukaan presidentti Bush katsoo, ettei Irak ole vaatimusten mukaisesti luopunut kaikista joukkotuhoaseistaan.

Bushin odotetaan keskustelevan asiasta edelleen tänään turvallisuusneuvonantajiensa kanssa. Lehden mukaan Bushin turvallisuusneuvonantajat ovat yhtä mieltä siitä, ettei Irak ole pystynyt uskottavasti selvittämään, mitä maan kemiallisille ja biologisille aseohjelmille tapahtui vuoden 1998 jälkeen.

YK:n edellinen asetarkastusryhmä lähti Irakista 1998. Yhdysvallat ei usko Irakin vakuutteluihin, joiden mukaan joukkotuhoaseiden kehittely lopetettiin tämän jälkeen.

Ulkoministeri Colin Powell esittää huomenna Yhdysvaltain kannanoton Irakin esittämään aseohjelmaselonkoon.

Powellin lisäksi Yhdysvaltain näkemystä selonteosta esittelee maan YK-suurlähettiläs John Negroponte.

Ei heti hyökkäystäAmerikkalaisviranomaiset arvioivat kuitenkin, ettei Bushin uskota käyttävän tilannetta hyväkseen ja aloittavan heti hyökkäystä Irakiin.

YK:n asetarkastajat aloittivat neljännen työviikkonsa Irakissa tekemällä ainakin yhdeksän tarkastuskäyntiä. Samaan aikaan YK:n asiantuntijat käyvät edelleen läpi Irakin laatimaa 12 000-sivuista selvitystä maan asevoimista.

Asetarkastajien johtajan Hans Blixin on määrä esitellä Irakin selvitystä YK:n turvallisuusneuvostolle tänään.

Britannia tukee Bushia

Myös Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi tänään, että Irakin antamassa aseselvityksessä on selviä puutteita.

Irakin presidentin Saddam Husseinin vakuutus siitä, ettei maalla ole vuodesta 1998 lähtien ollut joukkotuhoaseita, ei Straw'n mukaan "hämää ketään".

Irakin väitteet siitä, että se on luopunut ydinaseiden, kemiallisten ja biologisten aseiden kehittämisen, eivät Straw'n mukaan pidä "selvästikään paikkaansa". Straw arveli, että Saddam Hussein on näin luopunut tiestä, joka olisi johtanut rauhaan.

Pääministeri Tony Blair sanoi puolestaan, että lopullinen kanta Irakin tekemästä selvityksestä valmistuu pian joulunpyhien jälkeen.

Ranska sanoi illalla, että on pelkästään YK:n asia päättää, onko Irak rikkonut aseriisuntavelvollisuuksiaan.

-Jos Irak on laiminlyönyt räikeästi velvollisuuksiaan, on pelkästään YK:n turvallisuusneuvoston asia vetää siitä johtopäätöksiä, sanoi ulkoministeri Dominique de Villepin.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 18.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.