Mainos

USA aikoo maksaa velkansa YK:lle

Yhdysvaltain velanmaksu YK:lle eteni torstaina, kun senaatin ulkoasiainvaliokunta hyväksyi sitä koskevan lakiesityksen äänin 14-4.

Ratkaisevat äänestykset senaatissa ja edustajainhuoneessa pidetään mahdollisesti jo ensi viikolla. Lakiesityksen mukaan Yhdysvallat maksaisi yli 800 miljoonan dollarin eli noin neljän miljardin markan suuruiset maksurästinsä. Rästejä on kertynyt useiden vuosien mittaan, ja YK:ssa arvioidaan oikean summan olevan pikemminkin miljardin dollarin paikkeilla.

Velanmaksun ehdoksi Yhdysvallat aikoo asettaa sen, että YK leikkaa kustannuksiaan. Lakiesityksessä vaaditaan myös, että Yhdysvaltain vuotuista maksuosuutta YK:lle alennetaan 25 prosentista 20 prosenttiin jo seuraavien kolmen vuoden aikana. Kolmas vaatimus on se, ettei YK:n kansainvälisiä konferensseja jatkossa järjestetä muualla kuin New Yorkissa, Genevessä, Roomassa tai Wienissä. Useat ulkoasiainvaliokunnan jäsenet arvostelivat ehtoja. Niiden pelätään kiristävän Yhdysvaltain suhteita ulkovaltoihin ja oleellisesti vaikeuttavan YK:n toimintaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.