Mainos

Uruguayn sellutehdas sai käynnistysluvan

Tehdas on Suomen suurin ulkomainen investointi. Projekti on lisäksi valmistunut aikataulussaan ja budjetissaan.

Sellukattilat alkavat vihdoin porista Metsä-Botnian Uruguayn tehtaalla, kun Uruguayn viranomaiset antoivat tehtaalle käynnistysluvan.

Alunperin tehtaan piti käynnistyä jo syyskuun lopussa. Nyt kun lupa on plakkarissa ei tehtaan starttauksessa viivytellä. Yhtiön viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajan Marko Janhusen mukaan tehtaan käynnistysprosessi alkaa heti, kun kaikki tarvittavat valmistelut on suoritettu.

- Tämä alkaa siitä, että ajetaan eri osa-alueita ylös ja koko prosessi kestää useamman päivän, Janhunen kertoo.

Hän uskoo, että sellutehtaalla ylletään nopeasti hyviin tuotantomääriin, mutta täyteen vauhtiin pääseminen vie oman aikansa. Tehtaan henkilökunta on koulutettu viimeisten kahden vuoden aikana Botnian tehtailla Suomessa ja muilla Etelä-Amerikan sellutehtailla.

Valkaistua eukalyptussellua tuottava tehdas on tähän mennessä suurin suomalainen yksityinen teollinen investointi ulkomaille. Investoinnin hintalapuksi tulee 1,2 miljardia dollaria eli nykyisellä valuuttakurssilla yli 800 miljoonaa euroa.

- Tämä on ollut uskomaton savotta. On historiallista, että Uruguayn suurin investointiprojekti on valmistunut aikataulussaan ja budjetissaan. Kun otetaan vielä huomioon, että tässä on ollut poliittisia haasteita, niin tämä on hieno suoritus projektitiimiltä ja olemme sitä ylpeitä, Jantunen hehkuttaa.

Porua riittänyt pitkin matkaa

Poliittista loiskintaa on toden totta riittänyt sellutehtaan ympärillä. Metsä-Botnia päätti maaliskuussa 2005 rakentaa sellutehtaan Uruguayn Fray Bentosiin aivan Argentiinan rajalle. Uruguay ja Argentiina ajautuivat kiistaan tehtaasta, kun Argentiina syytti Uruguayta maiden välisen rajasopimuksen rikkomisesta. Kiista on viety Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen.

Argentiinalaiset ympäristöjärjestöt ja rajaseudun väestö ovat pelänneet tehtaan saastuttavan rajajoen. Mielenosoituksia ja kaikenlaista protestointia on nähty pitkin matkaa.

Ilmoitus tehtaan käynnistysluvasta tuli sen jälkeen, kun Espanjan sovitteluyritykset sellutehdaskiistassa jäivät tuloksettomiksi torstaina Santiagossa alkaneessa iberoamerikkalaisten maiden huippukokouksessa.

- Argentiinan tuleva presidentti rouva Kirchner on todennut ihan viime päivinä, että jos tehdas ei saastuta, niin mitään syytä mielenosoituksiin ei ole, ja ne eivät ole perusteltuja. Me olemme tietenkin tyytyväisiä, että meillä on nyt mahdollisuus osoittaa nämä harhaluulot perusteettomiksi ja toiminnallamme näyttää, ettei tehdas millään tavoin saastuta ympäröivää aluetta, Janhunen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.