Ursa: USA:n myrkkysatelliitista vain pieni riski

USA:n tänään ohjuksella alasampumassa satelliitissa oli polttoaineena avaruudessa käytettävää Hydratsiinia. Ursan Tähtitieteellisen yhdistyksen tiedetoimittajan Mikko Suomisen mukaan se on myrkyllistä, mutta haittaa siitä ei koidu.

- Kyllä se myrkyllistä on pienelle lähialueelleen, mutta ei mitenkään sen myrkyllisempää kuin monet kemikaalit, joita kuljetetaan esim. maantiellä ihan maan pinnalla. Suuri osa siitä haihtuu törmäyksessä, mutta ehkä sitä jonkin verran yläilmakehään tulee, mutta tuskin sitten alas asti. Lämpötila nousee aika korkeaksi niillä kappaleilla, jotka tulevat ilmakehään, Suominen kertoo.

Amerikkalaiset haluavat kerätä maahan pudonneen avaruusromun itselleen, mikä Suomisen mukaan saattaa osoittautua hankalaksi.

- Sitä pystyy tutkalla jonkin verran katsomaan, että minne päin ne on tullut. Kuitenkin suurin todennäköisyyshän on, että ne putoavat mereen, mistä ei sitten millään pysty tällaista pientä osasta keräämään eikä edes saamaan kilometrien tarkkuudella selville mihin se tulee. Mutta mikäli kappaleita putoaa maanpinnalle, niin sitten ehkä niitä pystyy saamaan.

Kiinalaiset ja venäläiset ovat olleet kovin kiinnostuneita satelliitin laadusta, eivätkä yhdysvaltalaiset ole mitään paljastaneet. Suomisen mukaan on mahdollista, että syy alas ampumiseen oli juuri satelliitin tärkeys kansainvälisissä suhteissa.

- Tästä satelliitistahan ei sinänsä ole päästetty yhtään mitään julkisuuteen. Joidenkin arvailujen mukaan tässä olisi kyseessä ihan uudentyyppinen tiedustelusatelliitti, jonka vuoksi tämä olisi ollut vielä tärkeämpää kuin muuten Yhdysvalloille. Se saattaa olla yhtenä niistä syistä, mitä varten Yhdysvallat oli niin kiinnostunut tuhoamaan sen etukäteen.

"Putoilevasta avaruusromusta äärimmäisen pieni riski"

Sekä Kiina että Venäjä vaativat Yhdysvalloilta tietoa tänä aamuna suoritetusta vakoilusatelliitin alasampumisesta.

Yhdysvaltain laivasto kertoi tuhonneensa radaltaan suistuneen vakoilusatelliitin ohjuksella aamulla. Sota-aluksen ampuma ohjus osui kohteeseensa noin 250 kilometrin korkeudessa Tyynenmeren yläpuolella.

Tuhotun satelliitin palasia alkoi putoilla ilmakehään välittömästi.

Sakari Lehtinen Ursasta ei ole huolissaan mahdollisesta avaruusromusta. Avaruusromuksi kutsutaan kaikkea sitä, mikä jää jäljelle hajonneista kantoraketeista ja satelliiteista.

- Se on niin häviävän pieni mahdollisuus. Todennäköisesti osat putoavat mereen tai asumattomalle seudulle. Osat palavat ilmakehässä poroksi ja jos sieltä jotain tulee alas, niin ne tulevat sitten todennäköisesti johonkin mereen, Lehtinen sanoo.

Myöskään tiedetoimittaja Mikko Suominen ei ole huolissaan avaruusromun putoamisesta jonkun päähän - tai joutumisesta muuten vääriin käsiin.

- On olemassa ihan maailmanlaajuinen tutkaverkosto, jolla tutkitaan koko ajan minkälaisia kappaleita avaruudessa menee mihinkäkin suuntaan ja ihan sotilaallisista syistä että pystytään erottamaan mitkä on satelliitteja ja mitkä on ohjuksia, Suominen kertoo.

Noin linja-auton kokoinen vakoilusatelliitti vioittui toissavuonna pian laukaisunsa jälkeen ja harhautui radaltaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat