Mainos

Ursa: Meteoriitti saattoi pudota Venäjän puolelle

Suomessa taivaalla nähty tulipallo oli mitä ilmeisimmin meteoriitti, kerrotaan Suomen tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.

Ursan meteorijaoston jäsen Esko Lyytinen uskoo, että eri puolilla maata nähty tavallista kirkkaampi tähdenlento eli tulipallo pudotti maahan meteoriitin eilen.

- Jotain on hyvinkin saattanut tippua maahan asti, mutta ehkä kaakkoisrajan taakse Venäjän puolelle. Minulla on se käsitys, että kappale olisi pikkukiveä suurempi ehkä tuollainen muutaman kilon painoinen murikka, Lyytinen kertoi aamupäivällä.

Ursa oli siihen mennessä saanut tulipallosta jo parikymmentä ilmoitusta. Yhdistyksen tulipallokamerat eivät tiettävästi pilvisyyden vuoksi taltioineet tapausta. Lyytinen selvitteli havaintoa eilen myöhään yöhön.

- Meillä on tusinan verran tulipallokameroita, joita kaikkia ei ole vielä ehditty tarkistaakaan. Havaintojen analysointi jatkuu.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Lyytinen ei yllytä ketään vielä lähtemään meteoriitin etsiskelyyn, sillä sellaista ei ole löydetty Suomen maastosta 30 vuoteen. Pieniä kymmenen gramman kiviä putoaa maahan vuosittain useita, mutta niiden löytämistä vaikeuttavat jo tuuletkin.

Silminnäkijä kertoi eilen pohjoisella taivaalla näkemästään putoavasta kappaleesta, jonka hän arvioi olevan meteoriitti. Ursa toivoo, että ihmiset ilmoittaisivat havainnoistaan. Havaintolomake löytyy netistä osoitteesta www.ursa.fi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.