Ursa: Harvinaisen valoilmiön aiheutti meteoriitti

Viime viikon perjantain vastaisena yönä Suomessa nähdyn voimakkaan valoilmiön aiheutti luonnollinen meteori, kerrotaan Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta. Toisena vaihtoehtona pidettiin aluksi avaruusromua eli alas pudonneen satelliitin kappaleita.

Ursan meteorijaoston mukaan on varmistunut, että kappaleen tulokulma maan ilmakehään on ollut liian jyrkkä ollakseen avaruusromua. Lisäksi kappaleen nopeus on ollut selvästi avaruusromun tulonopeutta suurempi. Myöskään avaruusorganisaatioiden, kuten Nasan, tiedotteissa ei ole kerrottu alas pudonneista satelliiteista.

Tulipalloa muistuttanut valoilmiö oli poikkeuksellisen värikäs, minkä vuoksi sen aluksi arvioitiin aiheutuneen avaruusromusta. Avaruusromun eri metallit tuottavat ilmakehässä palaessaan monivärisen tulipallon.

Havaintojen perusteella tulipallon palamisaika oli vain 2-3 sekuntia. Avaruusromu palaa yleensä yli kymmenen sekuntia. Valoilmiöstä tehtiin havaintoja Keski-Suomessa, Savossa ja pääkaupunkiseudulla perjantain 20. syyskuuta vastaisena yönä kello 00.57. Ilmiön loppuvälähdys valaisi useilla paikkakunnilla yöllisen maanpinnan valkeaksi.

Putoamisalue Savonlinnan lähellä

Ursan mukaan poikkeuksellisen rajusta tulipallosta eli bolidista on todennäköisesti pudonnut maahan saakka meteoriitti. Valohavaintojen lisäksi Savonlinnan seudulla saatiin samaan aikaan kolme ilmoitusta oudosta jyrinästä. Ääni aiheutuu kappaleen selviämisestä ilmakehän alempaan osaan alle 30 kilometrin korkeuteen. Tähän mennessä käsiteltyjen havaintojen perusteella laskettu putoamisalue sijaitsee Savonlinnan ja Enonkosken välissä. -Tällä hetkellä todennäköisin putoamisalue sijaitsee Savonlinnan lentoaseman lähistöllä, Jarmo Moilanen Ursan meteorijaostosta kertoo. -Pudonneen kappaleen tai kappaleiden löytyminen maastosta voi olla hyvin vaikeaa. Putoamisalueella on paljon vesialuetta, josta meteoriitin löytäminen on käytännössä mahdotonta. Tulipallosta selvinnyt meteoriitti tai sen osat saattavat olla kooltaan vain hieman peukalonpäätä isompia. Nähdyn tulipallon kirkkaudesta päätellen suurin maanpinnalle selvinnyt kivi voi tällä kertaa toisaalta olla nyrkkiä suurempi. Osa silminnäkijöistä kertoo nähneensä leimahduksia kappaleen hajotessa palasiksi ilmassa. -Tämä antaa pientä toivoa useampien meteoriitinpalasten löytymisestä. On aina helpompi löytää yksi monesta kuin se ainoa, Moilanen sanoo.

Äärimmäisen harvinainen tapaus

Meteoriitit eivät pudotessaan yleensä tee kraatteria, mutta ne saattavat pehmeään maahan osuessaan tehdä pienen kuopan. Joko itse kuopassa tai sen lähellä voi olla tyypillisesti mustakuorinen kivi eli itse meteoriitti.

Meteoriiteissa on yleensä musta pinta, joka voi olla matta tai kiiltävän sinimusta. Meteoriitit ovat yleensä pyöristyneitä, verraten raskaita ja selvästi magneettisia korkean rautapitoisuutensa vuoksi.

Ursan mukaan poikkeuksellisen kirkkaat tulipallot, joihin liittyy yliäänipamaus tai yliäänijyrinää, ovat äärimmäisen harvinaisia. Tyypillisesti niitä esiintyy vain vuosien tai vuosikymmenien välien. Sattumalta edellinen suuri tulipallo, johon liittyi luotettavia äänihavaintoja, havaittiin Itä-Suomessa tämän vuoden kesäkuussa. Siihen liittyvää meteoriittia ei ole kuitenkaan löytynyt.

Aiemmat vastaavat tapaukset Suomesta ovat vuosilta 1976 ja 1981. Edellinen Suomeen pudonnut meteoriitti on vuodelta 1971.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat