Urpilaisen vaalihöpinät tästä vielä puuttuivatkin

Onneksi kunnallisvaalit ovat kuukauden kuluttua ohitse, niin valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin (sd.) voi rauhoittua. Toivottavasti rauhoittuu.

Ylen Ykkösaamussa lauantaina esiintyi kovasti vaaliponteva SDP:n puheenjohtaja, joka oli viemässä Suomea tukka hulmuten ensimmäisten joukossa EU:n rahoitusmarkkinaverorintamaan.

Urpilaisen mukaan Suomen pitää olla siis olla eturintamassa. Kuulostaa niin ihanan luokkakantaiselta! Tuota kelpaa vaalikojulla kajautella paremman puutteessa.

Viis siitä, että Ruotsi ja Viro eivät aio lähteä verottamaan arvopaperikauppaa, vaikka Ranska ja Saksa sitä ehkä miettivätkin tai ovat miettivinään. Englanti ei lähde missään nimessä mukaan. Ja viis siitä, vaikka koko verolla ei ole globaalisti mitään onnistumisen mahdollisuuksia - raha ei nykyään rajoja katsele.

OP-Pohjolan pääjohtajan Reijo Karhisen vastausta ei tarvinnut kauan odotella, se tuli sunnuntain Hesarissa. Jos rahoitusmarkkinavero tulee, OP-Pohjola siirtää toimintansa Viroon. Nordea vetäytyisi Ruotsiin. Jo hallituksen sopima pankkivero oli Karhiselle osasyy aloittaa satojen työntekijöiden irtisanomiseen johtavat YT-neuvottelut OP-ryhmässä.

Moni kyselee, mikä ihmeen "ammu omaan jalkaasi" -tauti Suomea riivaa.

Laivojen rikkiveroon Suomi meni kuin kaistapäinen - ensimmäisenä tietenkin, oikein aloitteen tekijänä. Haittaa siitä on vain ja yksinomaan Suomelle. Nyt Rautaruukissa käydään YT-neuvotteluja - kiitos tulevan rikkiveron. Lisää tulee varmasti. Rautaruukin toimitusjohtaja, vuorineuvos Sakari Tamminen haukkuikin syystä Suomen poliitikot tomppeleiksi. Ja se yksi EU-parlamentaarikko siellä Brysselissä laskee Suomen pelastaneen 50 000 ihmisen hengen, kun eivät hengitä enää laivojen pakokaasuja kitaansa... Herra ei tosiaan kiellä suuria ajattelemasta, kun pöljyyksiä perustellaan.

Tuli muuten mieleen, että mikseivät entiset stalinistit pysy Yrjö Hakasen johtamassa, marginalisoituneessa SKP:ssa, vaan moni on löytänyt poliittisen kotinsa vihreistä?

Sen edellisen unionin - Neuvostoliiton - aikana edistykselliset vaativat Suomea eturintamaan aseistariisunnassa. Kai kohta joku taasen esittää yksipuolista aseidenriisuntaakin. Maamiinathan pantiin jo menemään, vaikkei Venäjä muistanut samaan sopimukseen nimeänsä kirjoittaakaan...

Mutta olisihan näitä. Lopetetaan vaikka saastuttava yksityisautoilu yksipuolisesti ensimmäisenä maailmassa.

Silti: Olisiko viisainta näinä aikoina tällaisen viisimiljonaisen lilliputtimaan katsoa ensin, mitä muut tekevät ja mennä sitten jonon hännille, jos järkevältä tuntuu. Suomalainen nykymeininki muistuttaa pikkupoikasakin touhua, jossa hurvattomin pannaan ensimmäisenä nuolaisemaan potkukelkan jalasta kahdenkymmenen asteen pakkasessa.

Ja jottei kukaan luulisi, että tämä on joku porvarien ylistyslaulu, niin pari sanaa niidenkin toilauksista.

Pienyrittäjät haluavat panna pirstaleiksi työsuhdeturvan. Samanalaisia kaikuja kuultiin 90-luvun alussa, kun onnetominkin kampaamoyrittäjä lateli viisauksiaan, millä tavalla Suomi saadaan nousuun. Suomen Pienyrittäjien puheenjohtajan Harri Jyrkiäisen esitykset työttömyyturvan romuttamisesta ovat sinällään varmaan pelkkä varoituslaukaus, lopullinen tavoite lienee seitsenpäiväinen työviikko.

Hyvinvoivat kokoomusporvarit lilluivat puolestaan viikonlopun itämerellä arssinoimassa vaalitavoitteitaan.

Puoluevaltuusto linjasi, että ensimmäinen sairauspäivä pitää panna palkkattomaksi Ruotsin mallin mukaan.

Sopii. Aloiteteaan kokeilu kokoomuksen jäsenistä ja puolueen äänestäjistä ja katsotaan, toimiiko malli.

Asiantuntijat nimittäin ovat sen romuttaneet.

Lue myös:

    Uusimmat