Mainos

Urpilaisen EVM-sopu kelpasi perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei pidä Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) päätöksenteosta neuvoteltua ratkaisua enää ongelmallisena Suomen täysivaltaisuuden ja eduskunnan budjettivallan kannalta.

Valiokunta otti kantaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) neuvottelemaan malliin tänään. Sopimuksessa rajattiin määräenemmistöpäätösten käyttö niin sanotussa hätätilamenettelyssä vain rahoitustuen myöntämistä koskeviin päätöksiin.

EVM-rahoituspäätösten määräenemmistöistä syntyi Suomelle ennen joulua perustuslaillinen ongelma. Perustuslakivaliokunta katsoi tuolloin, että sopimukseen sisältynyt määräenemmistöpäätöksenteko loukkaisi kansallista suvereniteettia ja eduskunnan budjettivaltaa siinä määrin, että se olisi pitänyt käsitellä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Sopimus muokattiin Suomen vaatimusten mukaiseksi tällä viikolla EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa. Perussuomalaiset jättivät perustuslakivaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen, jossa vaadittiin varauman jättämistä myöhempää talousunionisopimuksen käsittelyä varten.

Eduskunnan kannan EVM-sopimukseen muotoilee myöhemmin suuri valiokunta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.