Mainos

Urpilainen väläyttää pakkoliitosten sijasta seutuhallintoa Turulle ja Tampereelle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) väläyttää vihreää valoa seutukuntamallille pakkoliitosten sijasta Turun ja Tampereen seuduille.

– Olen sitä mieltä, että esimerkiksi Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa voisi olla hyvä vaihtoehto toteuttaa metropolihallinnon kaltaista seutuhallintoa. Minusta se ei ole edelleenkään poissuljettu mahdollisuus. Sitä voitaisiin selvittää, mikäli alueen kunnat ja kansalaiset tätä esitystä tukevat, Urpilainen toteaa.

Pakkoliitokset repivät lähes jokaista hallituspuoluetta. Osa hallituspuolueiden politiikoista on jo irtautunut pakkoliitoksista.

Pakkoliitokset kuumentavat tunteita erityisesti Turun ja Tampereen seudulla, minne SDP esitti jo aiemmin pakkoliitosten sijaan seutukuntamallia.

– Tämä seutuhallinto ei suoraan liity hallituksen esitykseen. Puolueen lähtökohtana on koko ajan ollut se, että sekä Pirkanmaalla että Varsinais-Suomessa voisi olla mahdollisuus kokeilla jonkinlaista seutuhallintoa, vähän samalla tavalla kuin metropolihallintoa kokeillaan pääkaupunkiseudulla. Se ei kuitenkaan poista sitä, että hallitus on antanut oman esityksensä lausuntokierrokselle eilen, Urpilainen lisää.

Esilletulot reaktioita epäselvään tilanteeseen

SDP:n sisällä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ja SDP:n 2. varapuheenjohtaja Antti Lindtman ovat sanoneet aikaisemmin, että SDP on valmis irtaantumaan pakkoliitospykälästä kaupunkiseuduilla. 

Urpilainen uskoo näiden esilletulojen olevan osa reaktioita tilanteeseen, missä kokoomuksen edustajat ovat irtautuneet osittain pakkoliitoksista.

– Nämä ovat reaktioita ehkä siihen, että on epäselvyyttä, miten Kokoomuksessa on loppuun asti sitouduttu tähän hallituksen esitykseen. Niin monet merkittävät kokoomuslaiset poliitikot ovat käyttäneet puheenvuoroja, jossa he ovat esitystä arvostelleet.

Esityksen tultua julki neljä kokoomuskansanedustajaa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla, asettui saman tien vastustamaan alueiden pakkoliitoksia.

Urpilaisen mukaan SDP ei ole missään vaiheessa ajanut pakkoliitoksia.

– Pakkoliitokset eivät ole olleet meidän tavoitelistalla. Edelleenkin toivomme, että pakkoliitoksia ei tarvitsisi tehdä vaan kunnat tekevät itse, omaehtoisesti, oman alueensa kannalta parhaita ratkaisuja.

Urpilainen: Hallituksen rivit suoriksi

Urpilainen muistuttaa, että hallitus on linjannut asian yhdessä, joten sen takana olisi syytä seistä.

– Minusta nyt olisi tärkeää hallituspuolueiden välisen kinastelun sijaan, että näitä keskeisiä hankkeita vietäisiin eteenpäin. Minusta on tärkeää, että koko hallitus suoristaa rivit ja myöskin toteuttaa tämän suomalaisen yhteiskunnan kannalta keskeiset uudistukset, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja kuntauudistus.

Hallituksen esitys pakkoliitoksista lähti eilen lausuntokierrokselle. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen muistuttaa, että nyt odotetaan ennen kaikkea kuntien mielipiteitä ja kommentteja.

– Esitys on osa hallituksen rakennepakettia ja kokonaisuutta. Uskon, että kukaan ei halua tehdä Suomessa pakkoliitoksia. En ainakaan minä, eikä SDP, mutta tähän asti on nähty, että tarvitaan jonkinlainen perälauta, joka kannustaa kuntia katsomaan koko alueen etua ja sitä kautta turvaamaan kuntalaisille laadukkaat palvelut.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.