Mainos

Urpilainen vaalitentissä: Eläkeikää ei nosteta, pankit tilille velkakriisistä

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi puolueen kantaa etenkin talouskysymyksissä MTV3:n puheenjohtajatenttien sarjassa.

Tänä keväänä käydään Urpilaisen mukaan linjavaalit, ei niinkään pääministerivaalit.

– Nämä ovat verovaalit. Kysymys on siitä, kannattavatko puolueet tasaveroa vai vastustavatko sitä. SDP vastustaa tasaveroa, kokoomus kannattaa tasaveroa.

Urpilainen esimerkiksi puolusti eläkeiän noston vastustamista puolueen kynnyskysymyksenä. Urpilaisen mukaan työssäolovuosia vähentävät työttömyys ja työkyvyttömyys. Niitä ei hänen mukaansa ratkaista eläkeiän nostolla, vaan työelämän inhimillistämisellä.

Urpilainen tyrmäsi myös porrastetun mallin eläkeiän nostosta. Tässä versiossa eläkeiän nosto tulisi voimaan 10-15 vuodessa porrastetusti.

Pankit vastuuseen "ahneuden kriisissä"

EU:n velkakriisiä Urpilainen nimitti "ahneuden kriisiksi", jossa pankit ja sijoittajat pitää saada vastuuseen. Hän linjasi sen mukaan myös SDP:n kannan pysyvään ja väliaikaiseen vakausrahastoon.

– Jos tähän pysyvään mekanismiin on tulossa pankkien ja sijoittajien vastuu mukaan, niin kuin näyttää olevan, niin me ollaan valmiit sitä tukemaan.

Väliaikaisessa rahastossa SDP kieltäytyy kasvattamaan Suomen takuita, ellei pankkien ja sijoittajien vastuuta tule mukaan.

– Jos olisin pääministeri – ja kun toivottavasti olen pääministeri –, niin minä aion neuvotella siitä että pankkien ja sijoittajien vastuu tulee tähän mukaan.

Urpilaisen mukaan tämä on mahdollista, koska väliaikaisen rahaston käyttö edellyttää jokaisen maan kohdalla tapauskohtaista neuvottelua ja päätöstä. Esimerkiksi jos Portugali hakisi apua, niin apupakettia koskevissa neuvotteluissa otettaisiin huomioon myös pankkien vastuu.

Huomenna kaikki puheenjohtajat koolla

Tämän ja ensi viikon aikana kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat käyvät MTV3:n tentattavina. Lähetykset alkavat Seitsemän uutisten jälkeen.

Ennen Urpilaista tentissä on ollut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Seuraavan kerran puheenjohtajatentti nähdään keskiviikkona, koska huomenna kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat koolla suuressa vaalitentissä.

Jäljellä olevien puheenjohtajien järjestys on seuraava:

7.4. Stefan Wallin (r)

8.4. Anni Sinnemäki (vihr)

11.4. Jyrki Katainen (kok)

12.4 Päivi Räsänen (kd)

13.4. Paavo Arhinmäki (vas)

14.4. Mari Kiviniemi (kesk)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.