Mainos

Urpilainen kehysriihestä: Paketin kaikkia päätöksiä ei tarvitse rakastaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kehottaa arvioimaan hallituksen talouspäätöksiä kokonaisuutena. Urpilainen sanoi eduskunnan selontekokeskustelussa, ettei kaikkia paketin päätöksiä tarvitse rakastaa.

-Tärkeintä on kokonaisuus. Kokonaisuus, joka turvaa hyvinvointivaltion jatkumisen, Urpilainen sanoi.

Eduskunta arvioi tänään hallituksen toissaviikkoisen kehysriihen päätöksiä.

Erityisen paljon on kritisoitu lapsilisän leikkausta. Urpilaisen mukaan säästöjä piti tehdä myös siitä, koska päiväkodit, sairaalat ja koulut haluttiin säästää leikkauksilta. Urpilainen huomautti, ettei hallitus tehnyt leikkauksia myöskään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tarvitsemaan toimeentulotukeen.

Hallitus on päättänyt leikata lapsilisää siten, että ensimmäisestä lapsesta maksettava tuki pienenee kahdeksan euroa. Seuraavista lapsista maksettava lapsilisä pienenee muutaman euron enemmän. Leikkauksella säästetään yhteensä 110 miljoonaa euroa.

Orpo: Keneltäkään ei leikata kohtuuttomasti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että säästöt ja veronkorotukset koskevat kaikkia, mutta keneltäkään ei leikata kohtuuttomasti. 

Orpon mielestä oli oikein, että sopeutuspäätökset tehtiin enemmän leikkauksina kuin veronkirityksinä.

SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman puolestaan tulkitsee, että lisäsopeutus tehdään tasapainoisesti tulojen ja menojen sopeuttamisena.  

Sipilä: Lapsilisien leikkaus karkein virhe

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on vedonnut eduskunnan keskustelussa hallitukseen, että se peruisi vielä päätöksensä leikata lapsilisiä.

Sipilän mielestä lapsilisien leikkaaminen on karkein virhe hallituksen kehysriihipäätöksissä.

Vaihtoehdoksi Sipilä suosittelee, että hallitus luopuisi aikeistaan nostaa oppivelvollisuusikää ja rajata kotihoidontukea.

Lapsilisien leikkaamista arvostelevat myös perussuomalaiset. Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) moittii myös sosiaalietuuksien indeksikorotuksiin tulossa olevaa leikkausta. 

Alanko-Kahiluoto: Säästöpaketti voitava avata

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon mukaan hallituksen säästöpäätökset pitäisi tarvittaessa pystyä avaamaan.

Vihreät haluaa varmistaa, etteivät säästöpäätökset osu liian kipeästi kaikkein heikoimpiin. Puolue arvioisi päätöksiä uudelleen, kun niiden vaikutuksista saadaan tarkat arviot.

Vihreät haluaa palata myös tapaan, jolla lapsilisäleikkaus toteutetaan. Leikkaus on nyt päätetty toteuttaa tasaisena prosenttimääräisenä leikkauksena. Alanko-Kahiluodon mukaan pitäisi kuitenkin vielä arvioida, mikä on tulovaikutuksiltaan oikeudenmukaisin malli. 

Vasemmistoliitto: Hallitus unohti oikeudenmukaisuuden

Vasemmistoliitto arvostelee hallituksen kehysriihessä tekemiä leikkaus- ja veronkorotuspäätöksiä. Kari Uotila moitti puolueen ryhmäpuheessa hallitusta siitä, että se unohti hallitusohjelman keskeisen linjauksen oikeudenmukaisuudesta.

Perusturvan indeksikorotukset olisi pitänyt puolueen mukaan tehdä täysimääräisinä eikä lapsilisää olisi saanut leikata. Sen sijaan puolue olisi mm. kiristänyt osinkoveroa ja solidaarisuusveroa.

Vasemmistoliitto lähti toissaviikolla hallituksesta, koska se ei hyväksynyt kehysriihen leikkaus- ja veronkorotuspäätöksiä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.