Mainos

Urpilainen sai vaalivinkkejä ranskalaiselta sosialistisiskolta

Ranskan sosialistien viimekertainen presidenttiehdokas Ségolène Royal on Suomessa antamassa vetoapua aatesisarensa Jutta Urpilaisen johtamalle SDP:lle. Royal esiintyy parissa seminaarissa ja tutustuu muun muassa suomalaiseen koululaitokseen.

Royal arvioi lehdistötilaisuudessaan, että ongelmat ovat samat niin Suomessa kuin uusiin kevään 2012 presidentinvaaleihin valmistautuvassa Ranskassakin. Sosialistit haluavat tukea ja kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa, kun taas konservatiivit pitävät sitä liian kalliina.

- Usein konservatiivit tekevät vasemmistosta eräänlaisen karikatyyrin ja sanovat, ettei vasemmisto halua muuttaa ja liikutella rajoja, joihin on jämähdetty esimerkiksi julkisten palveluiden kohdalla. He väittävät esimerkiksi, että julkisia palveluita on uudistettava, maksoi mitä maksoi. Meidän vankka käsityksemme on, että yhteisvastuullisuus ja solidaarisuus täytyy säilyttää esimerkiksi koulutuksessa ja silloin, kun taistellaan työttömyyttä vastaan. Tämä hyödyttää myös taloudellista kasvua, Royal linjasi.

Muistutusta maahanmuuttajien hyödyllisyydestä

Royal muistuttaisi maahanmuuttajien hyödyllisyydestä vastaanottajamaan taloudelle vastavetona populististen liikkeiden maahanmuuttajavastaisuudelle.

Royalin mukaan monissa Euroopan maissa rakennustoiminta, ravintolat ja vaikkapa jätehuolto pysähtyisivät, elleivät maahanmuuttajat olisi antamassa työpanostaan. Toinen keino vastata maahanmuuttajavastaisuuteen olisi huolehtia kehitysavun uskottavuudesta ja korruptionvastaisuudesta.

Populistien nousu Euroopan maissa perustuu Royalin mielestä kurjuuden ja köyhyyden kasvuun sekä siihen, että perinteiset puolueet eivät ole pitäneet lupauksiaan.

- On luvattu pankkijärjestelmän sääntelyä, bonuksien ja veroparatiisien lopettamista, eikä mitään ole tehty, Royal huomautti.

Populistit löytävät ongelmiin hyvin yksinkertaisia selityksiä eli maahanmuuttajat ja Euroopan unionin. Sosialisteilla ja sosiaalidemokraateilla on Royalin mukaan tässä tilanteessa hyvin suuri vastuu ja heidän on annettava takuita siirtymisestä sanoista tekoihin.

Tuloerot huolestuttavat

Royalin mielestä on huolestuttavaa, että alati kasvavat tuloerot ovat lyömässä kiilaa ihmisten väliin.

- Palkkaerot ovat kasvaneet viime aikoina eri puolilla Eurooppaa. Rikkaista on tullut entistä rikkaampia ja köyhistä entistä köyhempiä. Hyvin monet perheet elävät köyhyysloukossa ja monilla ei ole varaa kustantaa edes tarpeellisia terveydenhuoltoon liittyviä menojaan.

Royal jäi keväällä 2007 toiseksi Ranskan presidentinvaaleissa Nicolas Sarkozyn voittaessa. Sarkozyn johdolla Ranska on muun muassa palannut mukaan sotilasliitto Naton toimintaan. Royal sanoi, että hän olisi toiminut toisin, eikä hän ilahtuisi myöskään Suomen liittymisestä Natoon, vaan suosittelee kumppanuussuhdetta.

Ranskan sosialistit eivät vielä ole nimenneet ehdokastaan vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Royalin lisäksi esillä ovat olleet puolueen puheenjohtaja Martine Aubry ja kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn.

(MTV3 - STT)

Katso Anne Sjöholmin juttu (Seitsemän uutiset 7.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.