Mainos

Urpilainen puolustaa Tuomiojaa, keskustalta tukea EU:n talouskurille

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) puolustaa EU:n talouskurisopimusta arvostellutta ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.). Urpilaisen mielestä EU:n isoista päätöksistä pitäisi käydä avoimempaa kansalaiskeskustelua.

– Ymmmärrän tämän kritiikin siitä näkökulmasta, että aikataulu on ollut hyvin kireä. Kunnollista avointa julkista keskustelua, myöskin keskustelua kansalaisten kanssa, on voitu käydä varsin vähän. EU:n legitimiteetin ja demokratian näkökulmasta olisi hyvä, että nämä valmistelut tapahtuisivat mahdollisimman avoimesti ja kunnon aikataululla niin, että niihin voi vaikuttaa, Urpilainen sanoo.

Euroopassa on yltynyt arvostelu siitä, että EU:n talouskurisopimusta on valmisteltu liian kovalla kiireellä. Suomessa tuon kritiikin sanoi ääneen ulkoministeri Tuomioja. Urpilaisen mukaan kyseessä oli Tuomiojan henkilökohtainen avaus, mutta huolen voi jakaa.

Keskustalta tukea talouskurille

Hallitus on kuitenkin valmis viemään talouskuria eteenpäin unionissa. Oppositiopuolue keskusta on samoilla linjoilla, vain perussuomalaiset haraavat vastaan.

– Katsomme, että Eurooppa tarvitsee tiukempaa talouskuria. Sitä tarvitsee Kreikka, Italia, Espanja ja useampi muukin maa ja on ihan järkevää, että Suomi on tätä hanketta tukemassa, keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen sanoo.

Perussuomalaiset pelkäävät, että valta karkaa Brysseliin. Keskustan linja saakin puolueelta sapiskaa.

– He valitsivat alkujaan Mauri Pekkarisen johdolla tuon linjan ennen kuin kuulivat valtiosääntötuntijoita. Uskonpa, ettei mene kuin muutama viikko, niin keskusta palaa perussuomalaisten linjalle, perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala arvostelee.

Virkamiehillä on edessä kiireinen viikonloppu, sillä EU:n valtiovarainministerien pitäisi sopia talouskuripaketin yksityiskohdista jo maanantaina. Eduskunnan suuri valiokunta sai tänään käsiinsä taas yhden version sopimuksesta.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 20.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.