Mainos

Urpilainen: Pankkivalvontasopu on Suomelle hyvä

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) pitää yhteiseurooppalaisesta pankkivalvonnasta löytynyttä sopua Suomelle hyvänä.

Hän sanoo sen vakauttavan omalta osaltaan Eurooppaa ja osoittavan suuntaa talous- ja rahaliiton tulevaisuuden rakentamiselle.

Urpilaisen mukaan Suomen etuna olisi edelleen se, että myös Ruotsi voisi jossain vaiheessa liittyä yhteiseen valvontaan. Hänen mukaansa ovi on pidettävä auki mahdollistamalla Ruotsin liittyminen myöhemmin.

Fiva: Ei isoja muutoksia asiakkaille

Finanssivalvonnan arvion mukaan EU:n yhteinen pankkivalvonta ei ole tuomassa mullistavia muutoksia suomalaisten pankkiasiakkaiden arkeen.

Apulaisjohtaja Jukka Vesalan mukaan uudistus parantaa ja yhdenmukaistaa pankkien valvonnan laatua. Tämä lisää luottamusta pankkisektoriin, mikä vakauttaa euroalueen taloutta.

– Sitä kautta välillisesti vaikutukset (asiakkaille) voivat olla positiivisia.

EU-valvonta kohdistuu suurimpien pankkien talouteen ja vakavaraisuuteen. Menettelytapojen silmällä pito säilyy edelleen kansallisilla valvojilla, kuten Fivalla. Menettelytapa on esimerkiksi se, millaisia sopimuksia pankit tekevät asiakkaidensa kanssa.

Vesalan mukaan suunnitelmissa on, että pankit maksavat valvonnan viulut. Summista ei vielä ole tietoa, eikä siitäkään, millainen vaikutus niillä voisi olla esimerkiksi palvelumaksuihin.

Yhteinen valvonta ei myöskään vaikuta asuntolainojen marginaaleihin, ainakaan toistaiseksi.

– Suuremmat paineet asiakkaiden marginaalien nostoon tulevat siitä, että korkotaso on matala ja pankkien kannattavuus heikentynyt.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä (Seitsemän uutiset 13.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.