Mainos

Urpilainen: Pankkikriisien taakan jaosta hyvä kompromissi

13:14

Pankkikriisien taakanjaosta saatiin viime yönä aikaan hyvä kompromissi, arvioi valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.). Urpilainen pitää tärkeänä, että sijoittajien vastuusta saatiin ensi kertaa yhteiset pelisäännöt.

Periaatteena on, että ongelmapankkien pelastaminen on ensisijaisesti omistajien ja sijoittajien vastuulla. Alle 100 000 euron talletukset pysyvät suojattuina.

– Nyt sijoittajanvastuu on se pääperiaate, jolla jatkossa tullaan pankkikriisejä hoitamaan, ja se oli Suomen ykköstavoite näissä neuvotteluissa. Minusta oli myös hyvä se, että ei-euromaat eivät jää tämän sijoittajanvastuun ulkopuolelle, vaan tätä sijoittajanvastuuta tullaan noudattamaan kaikkialla Euroopassa, ja se on hyvä asia, muotoilee Jutta Urpilainen.

EU:n valtiovarainministerit pääsivät asiasta sopuun varhain aamuyöllä Brysselissä.

Ratkaisu edellytti, että euron ulkopuoliset maat Ruotsi ja Britannia saivat jonkin verran myönnytyksiä.

– Kansallinen harkintavalta ja poikkeukset ovat hyvin tiukkojen ehtojen takana. Se edellyttää myös komission päätöstä, Urpilainen sanoi aamupäivällä toimittajille.

Finanssialan keskusliitto pitää poikkeuksia ongelmallisena, koska ne voivat johtaa pankkien välisen kilpailutilanteen vääristymiseen.

– Pelisääntöjen pitäisi olla mahdollisimman yhtenäiset, jotta niin suurten kuin pientenkin maiden pankkeja kohdeltaisiin samalla tavalla, sanoo johtava asiantuntija Reima Letto tiedotteessa.

Uusien sääntöjen aikataulu on vielä auki. Tarkoituksena on saada asiaa koskeva direktiivi voimaan 2015.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.