Mainos

Urpilainen: Menoleikkauksia ja veronkiristyksiä jo ensi vuonna

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoo, että hallitusohjelman mukaisia menoleikkauksia ja veronkiristyksiä toteutetaan jo ensi vuoden budjetissa.

Urpilainen arvostelee erikoisministeriöitä siitä, että nämä ovat budjettiehdotuksissaan lykänneet säästöjä vaalikauden lopulle. Urpilainen näki ministeriöiden budjetteja liian runsaina.

– On tärkeää, että ne toimet, jotka on hallitusohjelmaan kirjattu talouden sopeuttamisen osalta, niin menosäästöjen kuin myös veronkorotusten osalta, laitetaan mahdollisimman pian täytäntöön ja sitä kautta päästään vakauttamaan valtiontaloutta, Urpilainen sanoo.

Budjettiriiheä paikan päällä seuraava MTV3:n toimittaja Raimo Pitkänen sanoo, että perusturvan nostaminen sadalla eurolla tullaan tekemään heti ensi vuonna. Samoin yhtiöveroa lasketaan prosentilla heti työllisyyden tukemiseksi.

Urpilainen käsittelee erikoisministeriöiden budjettiehdotuksia tänään ja huomenna Espoossa valtiovarainministeriön muun johdon kanssa.

– Suurin kina tulee varmasti taloudellisesta perustasta, talouskehitystä on niin vaikea ennakoida. Tähän liittyy myös se, saadaanko työmarkkinajärjestöt mukaan sopimaan, vai tarvitaanko veroporkkanaa hillitsemään palkkakehitystä, Pitkänen sanoo.

– Hallituspuolueissa voi näistä olla eri näkemyksiä.

Hallitusohjelmassa on sovittu 2,5 miljardin euron sopeuttamistoimista eli menoleikkauksia ja uusia tuloja pitäisi löytyä yhteensä sen verran viimeistään vuonna 2015. Urpilaisen mukaan niistä toteutetaan ensi vuonna suuri osa.

Menosäästöjä on sovittu tehtäväksi muun muassa kuntien valtionosuuksista, kehitysyhteistyöstä, puolustusmateriaalihankinnoista ja julkisen hallinnon atk-uudistuksesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.