Mainos

Urpilainen: Kyproksen kriisi vakava paikka eurolle

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mielestä Kyproksen kriisin ratkaisujen venyminen on vakava paikka koko euroalueelle.

- Mitä pidempään tämä epävarmuus jatkuu, sen suuremmaksi aiheutuvat riskit myös koko euroalueen kannalta, Urpilainen sanoi illalla Brysselissä.

Valtiovarainministerit valmistautuivat valvomaan yötä tällä kertaa tilanteessa, jossa Kypros oli yhä selkeämmin risteyksessä: edessä on joko tukipaketista sopiminen tai talouden romahdus. Euroopan keskuspankki (EKP) on ilmoittanut voivansa jatkaa Kyproksen pankkien hätärahoitusta vain maanantaihin asti, ja tavallisten kansalaisten arki ei voi kauan jatkua pankkien ollessa kiinni.

Urpilainen pitikin käytännössä välttämättömänä, että sopu löytyy maanantain vastaisen yön aikana.

- Me kaikki tiedämme, että hiekka valuu tiimalasissa nyt kovaa vauhtia. Jos pankit halutaan Kyproksessa avata tiistaina, niin silloin ratkaisun on löydyttävä käytännössä yön aikana, Urpilainen sanoi.

Tilanteen vaikeudesta kertoi se, että kokouksen alkua lykättiin ainakin parilla tunnilla vielä ministereiden mentyä sisälle.

Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades lensi Brysseliin neuvottelemaan jo sunnuntaina päivällä EU-komission lähettämällä yksityiskoneella.

Talletusvero tulossa, muoto auki

Kypros yritti pitkin viikonloppua saada valmiiksi suunnitelmaa, jolla se järjestelisi pankkisektorinsa kuntoon ja keräisi tarvittavat 6 miljardia saadakseen EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainapaketin.

Urpilaisen mukaan vaikeimpien asioiden joukossa oli edelleen talletusvero, jonka vuoksi Kyproksen parlamentti hylkäsi pelastuspaketin viime tiistaina äänestyksessään.

Eri tietojen mukaan Kypros oli viikonloppuna muuttamassa veroa niin, että se koskisi vain talletussuojan ylittäviä yli 100 000 euron talletuksia. Maan suurimmassa pankissa Bank of Cypruksessa prosentti olisi 20 ja muissa pankeissa neljä.

Talletuspaon suuresta vaarasta viesti sunnuntaina päätös käteisnostojen rajoittamisesta jo 100 euroon päivässä maan kahdessa suurimmassa pankissa.

Merkkejä talletuspaon leviämisestä muualle ei silti toistaiseksi ole nähty.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä (Kymmenen uutiset 24.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.