Mainos

Urpilainen: Joko yhteisövero alas tai kohdennettuja verohelpotuksia - molempiin ei ole varaa

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kannattaa elinkeinoverotuksen rakenteellista uudistamista. Hänen mukaansa hallituksen pitää valita joko kohdennetut verohelpotukset tai yhteisöveron lasku, sillä molempiin ei ole mahdollisuutta.

Hallitus kokoontuu ensi torstaina kehysriiheen päättämään vuosien 2014-2017 budjettikehyksistä. Urpilainen kirjoittaa MTV3 Uutisten , että hallituksen tärkein tehtävä kehysriihessä on kohdentaa niukat voimavarat viisaasti.

– Hallituksen on valittava kasvun tukemiseksi joko kohdennetut verohelpotukset tai yhteisöveron alentaminen. Molempiin ei ole varaa.

– Oma käsitykseni on, että verotusta tulisi rakenteellisesti uudistaa kohti laajempaa veropohjaa ja matalampia verokantoja. Tämä koskee myös elinkeinoverotusta. Uudistuksen edellytyksenä on valtiontalouden veropohjaan säädettyjen lukuisten verotukien karsiminen ja aukkojen tilkitseminen, Urpilainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa teollisuudelle ei ole luvassa lisärasituksia maksuina tai säätelynä tämän vaalikauden aikana. Tehokkaimpana lääkkeenä Urpilainen pitää nyt kasvua ja työtä.

Madonluvut saadaan huomenna

Hallitus saattaa joutua luopumaan yhdestä keskeisestä hallitusohjelman tavoitteesta - valtiontalouden alijäämän painamisesta yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, kertoi pääministeri Jyrki Katainen eilen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Porvoossa. Katainenkin korostipuheessaanomalle väelleen työn merkitystä.

– Se (alijäämätavoitteessa luopuminen) riippuu siitä, kuinka suuri se sopeutustarve on eli jos joudutaan sopeuttamaan velkaantumisen taittamiseenkin paljon, niin siitä ylimenevät sopeutustoimet saattaisivat iskeä talouskasvuun jo niin vakavasti, että pitää harkita, Katainen kertoi.

Pääministerin mukaan ratkaisut tehdään, kunhan "nähdään kokonaisuus" eli viimeiset madonluvut valtiovarainministeriöstä. Ne saadaan huomenna maanantaina.

Tänään pääministeri tapaa työmarkkinaosapuolet erikseen. Palkkaneuvottelut ovat pattitilanteessa.

Myös Urpilainen perää maltillista, työllisyyttä ja kasvua tukevaa työmarkkinaratkaisua.

– Se lisäisi hallituksen liikkumatilaa ja loisi mahdollisuutta hallitulle riskinotolle, Urpilainen kirjoittaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.