"Urkintalaki on erittäin ristiriitainen menetelmä"

Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutos tulee piakkoin eduskuntaan. Lex Nokiaksi tai urkintalaiksi kutsuttu lakiesitys on kuumentanut ihmisten tunteita.

- Tämä on uusi yritys katsoa, että miten voi vaikuttaa tähän kansanvaltaiseen päätäntäprosessiin. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia seurauksia sillä on, toteaa Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtaja Mikael Storsjö Huomenta Suomen haastattelussa.

Lakia on vastustettu oikeusoppineiden ja kansalaisjärjestöjen taholta. Storsjön mukaan on vaikeaa ymmärtää miksi laki halutaan väkisin ajaa läpi.

- Toisaalta on tämä lain sisältö ja toisaalta menettelytapa, jolla tätä lakia on pyritty ajamaan läpi. Asiassa on tavallaan pyritty syrjäyttämään perustuslain säädökset. Jollekin taholle se on sen verran tärkeä, että koko operaatioon on kannattanut lähteä ja kyllähän se tavallista pulliaista ihmetyttää, Storsjö toteaa.

Jupakan yhteydessä on muun muassa kritisoitu, miksi kansalaisten perusoikeudet eivät ole yhtä arvokas asia kuin Nokian tahto.

- Tätä voi kysellä. Kyseessä on aivan perusarvoista tässä meidän länsimaisessa demokratiassa ja nyt osoittautuu, että niillä ei ole kuitenkaan kovinkaan suurta painoarvoa, sanoo Storsjö.

Kritiikkiä herättäneellä lailla tähdätään siihen, että mahdollisessa yritysvakoilutilanteessa yrityksellä olisi mahdollisuus selvittää asiaa.

Storsjön mukaan viestinnän tunnistetiedot eivät juurikaan auta rikoksen tutkintaa.

- Tämä on erittäin hatara menetelmä, jos sitä halutaan osaksi rikostutkintaa. Nyt ollaan ulkoistamassa esitutkintaa yksityisille tahoille - ja vielä sillä tavalla, että yksityisillä tahoilla on harkintansa mukaan huomattavasti suuremmat valtuudet kuin poliisilla. Tämä on erittäin poikkeuksellista ja ristiriitaista perusajatuksen kanssa, jonka päälle tämä yhteiskunta on rakentunut.

Storsjön mukaan lailla annettaisiin hyvin suurelle joukolle ihmisiä täydet oikeudet tarkastaa toistensa tunnistetietoja.

- Nokiankin pitäisi katsoa omaa rekrytointiprosessiaan, jos todellakin on näin, että taloon tulee sellaisia ääliöitä jotka vuotavat yrityssalaisuuksia työpaikkansa sähköpostin kautta. Eihän tämä ole realismia, Storsjö kritisoi.

- Minne on hävinnyt perustuslain kunnioitus, kiteytttää Storsjö.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat