Mainos

Urkintalaista viimeinen kiista eduskunnassa

Lindén puhui tällä kertaa taloyhtiöiden tarpeesta puuttua verkkohäiriköintiin viestintäsalaisuuteen kajoamalla.

Urkintalaki Lex Nokiasta riitti väiteltävää vielä tunneiksi, kun se saateltiin tänään eduskunnassa lopulliseen äänestykseen.

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) perusteli oppositiolle, miksi muun muassa taloyhtiöt tarvitsevat oikeuden penkoa asukkaidensa sähköpostiliikennettä. Lindén sanoi voivansa kuvitella taloyhtiössä tilanteen, jossa verkko on jatkuvasti ylikuormitettu, siinä on häiriöitä tai taloyhtiön sähköpostit eivät kulje.

Tällöin kyse on Lindénin mukaan sellaisesta luvattomasta käytöstä, joka aiheuttaa merkittävää haittaa ja jonka voisi kuvitella mahtuvan tämän lain piiriin.

Oppositiossa ei näitä selityksiä nielty ollenkaan.

- Tuntuu aika oudolta ajatukselta, että jos taloyhtiön sähköposti ei kulje, sille annetaan oikeuksia ohi poliisin tämänhetkisten oikeuksien, Saara Karhu (sd.) ihmetteli.

"Toimivuudesta voitava huolehtia"

Lindén sanoi, että jokaisella yhteisötilaajalla on oikeus huolehtia viestintäverkkonsa toimivuudesta. Jos luvattomaan käyttöön puututaan, tietoverkkohäirikkö luultavasti ojentuu eikä asian selvittelyyn tarvita enää poliiseja.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) katsoi, etteivät taloyhtiöt ole aivan kevein perustein käyttämässä tällaista mahdollisuutta, koska siihen turvautumiseen liittyy kustannuksia ja velvoitteita, jotka eivät ole mitenkään vähäisiä.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen puolusti urkintalakia. (Lehtikuva)

Sekä Lindén että Brax sanoivat, että lain toimivuutta seurataan erityisen tarkasti ja tietosuojavaltuutetun toimistoon lisätään voimavaroja tätä varten.

Urkintalaista äänestetään keskiviikkona, ja se tullaan hyväksymään hallituksen esityksen mukaisena. Oppositio äänestää lakia vastaan, mutta hallituspuolueiden rivit eivät ole repeilemässä merkittävästi.

Ensimmäisessä käsittelyssä viime viikolla viisi vihreää lipesi rivistä ja äänesti hallituksen esityksen muuttamisen puolesta. Lopullisessa äänestyksessä vihreiden vastarinta jäänee kuitenkin yhteen tai kahteen punaista painavaan edustajaan. Tiistain keskustelussa vihreiden kapinarintama jo hiljeni ja puolueen edustajista Heli Järvinen jopa puolusti lakia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.