Urkinnasta syytetty poliisi: Kadun tekoani

Entisen hiihtäjän Mika Myllylän kuolemansyyn tutkintaa koskevista tiedoista syytetty joensuulainen poliisi kertoi valmistelleensa aihepiiriä koskevaa koulutuspakettia ja meni siksi tutkimaan Myllylän tietoja.

– Tavoitteenani oli löytää tietoja laadukkaasta kuolemansyyn tutkinnasta. Se oli vieraan piirin juttu ja halusin nähdä miten siellä hommat hoidetaan, poliisi kertoi.

Vanhempana konstaapelina työskennellyt mies kertoi valmistautuneen päällystökurssin pääsykokeisiin ja yhtenä pääsykoekirjana oli kuolemansyyn tutkintaa koskeva teos.

– Kiinnostuin asiasta, koska esimerkiksi oikeuslääkäreiden mielestä rikospaikkatutkinta näissä jutuissa voisi olla parempaa.

Poliisi kertoi keränneensä koulutuspakettiin tietoa poliisin omasta Patja -tietojärjestelmästä. Aiemmin hän oli työssään käynyt samassa järjestelmässä arvionsa mukaan 15 kertaa.

Oikeudessa vanhempi konstaapeli kertoi päässeensä päällystökurssille ja koulutuspaketin valmistelu jäi siihen.

– Asian arkaluontoisuus tuli mieleen , kun poliisihallitus kertoi aloittavansa asiassa tutkinnan.

Motiivina penkkiurheilu

Toinen syytteessä oleva poliisi kertoi oikeudessa katsoneensa Myllylän tietoja kovana penkkiurheilijana.

– Otin tiedot esille yövuorossa ja ne olivat esillä lokitietojen mukaan 17 minuuttia. Välillä oli työtehtäviä ja klikkasin tiedot alapalkkiin, ylikonstaapeli kertoi.

Poliisimies kertoi, ettei ensin edes muistanut tietojen katsomista, kun poliisihallitus kertoi jupakan paisumisesta ja tutkinnan aloittamisesta.

–Kadun tapahtunutta kovasti. Minulla on takana pitkä nuhteeton ura ja on kohtuutonta, että minut tästä tuomittaisiin, ylikonstaapeli perusteli tilannettaan oikeuden kuulemisessa.

Poliisin mielestä koko jupakkaa ei olisi syntynyt, jos Myllylän tiedot olisi jo alunperin salattu rekisterissä.

– Me ensimmäisenä oikeudessa olevat poliisit saamme tästä nyt lokaa niskaamme ja julkisuutta muidenkin (90:n) edestä, ylikonstaapeli vetosi vielä oikeudessa.

Sekä ylikonstaapeli että vanhempi konstaapeli vakuuttivat, etteivät ole kertoneet lukemistaan tiedoista kenellekään.

Syyttäjä vaatii sakkoja

Kahden ensimmäisen jutun loppulausunnoissa syyttäjä totesi, että poliisimiesten toiminta loukkasi Mika Myllylän yksityisyyden suojaa.

– Myllylän kuolema ei vaikuta tähän asiaan. Yksityisyyden suoja hiipuu vähitellen kuoleman jälkeen, syyttäjä muistutti.

Syyttäjä vaatii kahdessa ensimmäisessä jutussa rangaistukseksi 15 päiväsakkoa. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus aikoo edetä asiassa ripeästi ja antaa päätökset ensimmäisissä jutuissa jo tänään.

Puolustus: Tämä on kurinpalautusta

Poliisien yhteinen asianajaja vaati syytteiden hylkäämistä, koska tietojen katsominen ei hänen mukaansa ole aiheuttanut kärsimystä tai haittaa kenellekään.

– Voidaan todeta, että tässä jupakassa on kysymys myös poliisihallinnon sisäisestä kurinpalautuksesta, arvioi joensuulainen asianajaja Kari Harju.

Myös Myllylän perheen ja omaisten vahingonkorvausvaatimukset vaadittiin hylättäväksi. Samalla linjalla oli poliisihallitus.

– Kyse oli vainajan tiedoista. Omaiset eivät kuulu tässä tapauksessa yksityisyyden suojan piiriin. Pelkkä tietojen katsominen ei aiheuta kenellekään kärsimystä eikä riko yksityisyyden suojaa, poliisihallituksen edustaja totesi oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat