Mainos

Uribe vaalimenestykseen Kolumbiassa

Kolumbialaiset äänestivät eilen uudesta parlamentista. Alvaro Uribe vetosi vasemmistosisseihin vaalimenestyksen jälkeen.

Kolumbian oikeistolaista presidenttiä Alvaro Uribea kannattavat puolueet saivat enemmistön maan kongressin molempiin kamareihin, kävi ilmi tänään julkaistuista alustavista vaalituloksista. Uribea tukevat puolueet saivat lähes 70 prosenttia äänistä, kun taas oppositiossa olevat liberaali LP ja vasemmistolainen PDA saivat vain 17 ja 11 prosentin kannatuksen.

Uribe vetosi vaalivoiton jälkeen vasemmistolaiseen Farc-sissiliikkeeseen, jotta se suostuisi neuvottelemaan rauhasta hetimiten. Sunnuntaiset vaalit sujuivat suuremmitta välikohtauksitta, vaikka Farc olikin uhannut häiritä vaalirauhaa. Vaalivalmisteluiden aikana kapinallisten hyökkäyksissä kuoli ainakin 80 ihmistä.

Vaalien arvellaan vahvistavan edelleen Uriben mahdollisuuksia voittaa toukokuun presidentinvaalit. Hän voi pyrkiä toiselle kaudelle sen jälkeen, kun maan perustuslakia muutettiin. Aiemmin presidentille sallittiin vain yksi valtakausi.

Uribe tunnetaan Yhdysvaltain tukijana. Muualla Latinalaisessa Amerikassa valtaan on noussut vasemmistolaisia Yhdysvaltoihin kriittisesti suhtautuvia presidenttejä.

Äänioikeutettuja Kolumbian vaaleissa oli noin 26,5 miljoonaa. Vain 40 prosenttia heistä käytti ääntään. Vaaleissa valittiin 102 edustajaa senaattiin ja 165 edustajaa edustajainhuoneeseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.