Mainos

Urheiluvammat kasvussa – nuoret harrastavat liikaa liian aikaisin

Lapsista ja nuorista jo yli 40 prosenttia on mukana urheilun seuratoiminnassa. Vetovoimaisia lajeja ovat tällä hetkellä muun muassa jalkapallo, salibandy ja ratsastus.

Urheilijat ovat nuorentumassa, seuroissa on tällä hetkellä jo enemmän 6- kuin 15-vuotiaita. Vakuutusyhtiöiden mukaan myös lasten urheilutapaturmat ovat kasvussa.

– Yleisimmät vammat ovat erilaiset venähdykset, revähdykset ja murtumat, kerrotaan vakuutusyhtiö Ifistä.

Lapset myös satuttavat usein kaatuessaan hampaitaan. LähiTapiolan mukaan eniten loukkaantumisia tapahtuu nopeatempoisissa kontaktilajeissa kuten jalkapallossa, jääkiekossa, koripallossa ja salibandyssä.

Myös laskettelussa ja ratsastuksessa riski tapaturmiin on melko suuri ja vammat usein vakavampia murtumia raajoissa ja etenkin laskettelussa polvivammoja.

– 15 vuodesta ylöspäin meillä alkaa korvausmeno kasvaa. Siinä vaiheessa aletaan harrastaa jo tosimielellä, vauhti kasvaa ja olemus muuttuu. Se tuo tapaturmia, kuvailee yksikönpäällikkö Juha Pasuri Pohjola Vakuutuksesta.

Liian kiire tuloksiin

Jääkiekon A-maajoukkueen lääkärinäkin työskentelevä urheilulääkäri ja valmentaja Harri Hakkarainen on huolestunut kasvuikäisten rasitusvammoista.

– Nämä rasitusvammat ovat hyvin yleisiä nyt, Hakkarainen sanoo.

Hän pitää yhtenä syynä niihin valmentajien ja vanhempien aiheuttamaa painetta harjoitteluun ja ahneutta tuloksiin.

– Jos nopeasti kasvava nuori ottaa käyttöön harjoitteet, jotka on suunniteltu aikuisille, esimerkiksi liian suuret painot voimaharjoittelussa tai liian kovat hypyt hyppyharjoittelussa, ne rasittavat jänteiden ja luiden kiinnityskohtia, jotka ovat hauraita liian kovalle rasitukselle, Hakkarainen sanoo.

Hän kehottaa etenemään valmennuksessa pitkäjänteisesti ja lapsen kehoa kuunnellen.

Katso Marja Juonalan juttu (45 minuuttia 12.12.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.