Mainos

Urheiluseuroissakin ongelmia seksuaalisesta häirinnästä

Noin 10 prosenttia MTV:n kyselyyn vastanneista kertoi tietävänsä epäillyistä tai todetuista häirintätapauk-sista ja 5 % kertoi, että sellaista oli sattunut oman seuran piirissä.

Enemmistö urheilun kenttäväestä toivoo, että rikostausta tarkistaminen ulotettaisiin myös vapaaehtoisesti lasten kanssa toimiviin.

Noin 10 prosenttia MTV:n kyselyyn vastanneista kertoi tietävänsä epäillyistä tai todetuista häirintätapauksista ja 5 % kertoi, että sellaista oli sattunut oman seuran piirissä.

MTV:n uutiset lähetti yli 400 urheiluseuralle kyselyn koskien lasten ja nuorten seksuaalista häirintää urheilun piirissä. Kyselyyn vastasi yli 200 urheiluseuran puheenjohtajaa tai nuorisovastaavaa. Mukana oli 25 suurinta kaupunkia ja 8 lajia: jalkapallo, judo, jääkiekko, paini, uinti, voimistelu, taitoluistelu ja yleisurheilu.

Selvä enemmistö (76%) seuroista kertoi, että seksuaalista häirintää ei käsitellä valmentajien ja ohjaajien koulutuksessa. Yhtä useat eivät olleet saaneet liitoltaan mitään ohjeita asiasta.

Suomen liikunta- ja urheilujärjestön (SLU) pari vuotta sitten julkaisemaan opaskirjaseen "Lupa puuttua, lupa välittää" oli tutustunut noin 40 prosenttia vastaajista.

Vaikka epäilyä ahdistelusta ei kovin paljoa raportoitu, toivoivat urheiluseurojen johtohenkilöt, että lasten kanssa työskentelevien rikostausta voitaisiin tarkistaa, vaikka kyseessä olisikin vapaaehtoistyö.

Nykyisen lain mukaan rikosrekisteri tarkistetaan ihmisiltä, jotka työkseen toimivat lasten parissa. Käytännössä tämä jättää urheilun sadat tuhannet valmentajat, ohjaajat ja huoltajat tarkistuksen ulkopuolelle. Kysymykseen, pitäisikö lasten kanssa työskentelevien rikostaustaselvitys ulottaa myös vapaaehtoistyöhön, vastasi 71% kyllä.

SLU:n yhteiskuntavastuupäällikkö Nelli Koivisto arvioi, että kaikkien urheilun vapaaehtoisten taustan selvittäminen olisi liian suuri urakka. Hän uskoo, että asiaan voidaan parhaiten vaikuttaa lisäämällä tietoa ja valistusta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.