Mainos

Urheiluseurat huolissaan: Harrastaminen usein jo liian kallista

Urheiluseuroissa on havaittu harrastuskustannusten haasteet. Seurat ovat usein valmiita joustamaan, ettei liikkuminen pysähtyisi laskupinoon.

– Vaikka meidän seuralla ei ole niin kalliit harrastusmaksut, usein kuitenkin törmää siihen, että harrastaminen on liian kallista, sanoo voimistelu- ja urheiluseura Elise ry:n puheenjohtaja Kaisu Kaija.

– Radikaaleja toimija tarvitaan, ettei urheiluharrastaminen olisi niin kallista, pohtii Siilinjärven Pesiksen puheenjohtaja Petri Kejonen.

Maksavatko liikuntaharrastukset liikaa - lukijat kommentoivat

 "Kyllä maksaa, lisäksi valmentajien vaatimukset ovat välillä hurjia. Tarvitseeko aina pyrkiä huipulle? Eikö tärkeintä ole harrastaa?"

 "Pitäisi olla ilmaista lapsille ja tuet yrittäjille."

"No voi ilmaiseksikin harrastaa pihalla."

Kommentit on kerätty MTV Uutisten Facebook-sivuilta

Pesäpallon harrastajat ovat hyvässä asemassa, sillä lajin kimppuun pääsee jo perusvälineillä.

– Pesäpallovarusteet ovat edulliset. Jos pienenä aloittaa harrastamisen, varusteisiin ei mene kuin korkeintaan muutama satanen, Kejonen kuvailee.

Kunta avittaa Siilinjärven Pesiksen toimintaa tarjoamalla seuralle harjoittelupaikat.

– Meillä on pullat hyvin uunissa. Jos kenttämaksut tulisivat niskaan, seuran kokonaiskuluerä kasvaisi 45 000-55 000 euroa vuodessa eli parisataa euroa harrastajaa kohden. Pitää olla Siilinjärven kunnalle kiitollinen, puheenjohtaja Petri Kejonen iloitsee.

Jäämaksut satoja euroja kuukaudessa

Harjoittelupaikan vuokrat ovat tuntuvia erityisesti jääkiekon parissa. Espoon kiekkoseuran valmennuspäällikkö myöntää, että jääkiekko ei ole harrastuksista halvimmasta päästä.

– Pääkaupunkiseudulla jäämaksut ovat keskimäärin 150 euroa tunnilta. Jos on viisi tapahtumaa viikossa, se vie aika monta euroa joukkueen kassasta, kertoo valmennuspäällikkö Toni Jokela Espoon kiekkoseurasta.

Jääkiekon suosio ei ole kuitenkaan vähentynyt mittavien harrastusmaksujen vuoksi. Espoon kiekkoseura pyrkii joustamaan, jottei peliharrastus katkeaisi harrastuskustannuksiin.

– Lasten ja nuorten harrastusten tukeminen on tärkeä asia. Jääkiekkoliitolta on mahdollista anoa seuran kautta avustusta harrastukseen ja seurana pyrimme pitämään kausimaksut mahdollisimman alhaisina.

– Esimerkiksi maalivahdin varusteet ovat kalliit, ne maksavat tuhansia euroja. Meidän seuralla on varustepooli, mistä olemme tukeneet seuran kaikkien ikäluokan maalivahdeille varusteet, Jokela kuvailee.

Esimerkkikustannuksia

Espoon kiekkoseuran kuukausimaksut ovat junioritasolla 60-100 euroa. Kun harjoituskerrat kasvavat, kustannukset voivat nousta 200-300 euroon kuukaudessa.

Siilinjärven Pesiksellä kuukausikustannukset ovat noin 110 euroa. Summa kattaa varusteet, seuramaksut ja pelireissut.


Tietokonepeli pois, rahat liikuntaan 

Urheiluseurat myöntävät, että lisätukea lasten liikkumiseen tarvitaan.

– Kaikki panokset pitäisi laittaa lasten ja nuorten urheiluharrastamisen tukemiseen. Liikunnan harrastaminen on vähentynyt paljon, mistä varmasti kaikki kantavat huolta, pohtii Elise ry:n puheenjohtaja Kaisu Kaija.

– Arkiliikuntaan ja ulkoiluun täytyy satsata. Pitäisi saada ihmiset havahtumaan siihen, että nuoret eivät istuisi vain tietokoneen ääressä. Tietokonepeli pois ja laitetaan se raha aktiiviliikuntaan, Kaija jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.