Mainos

Urheilupsykologi: Leijonat ovat jo käsitelleet tappion, nyt mennään kohti uutta

Suomi ei lähde huomiseen MM-kisojen puolivälieräotteluun valmiiksi lyötynä, vaikka taustalla painaakin kova tappio Yhdysvaltoja vastaan.

Alkusarjassa Suomi hävisi huomiselle vastustajalleen Yhdysvalloille lukemin 0-5.

Urheilupsykologi Leena Matikka ei usko, että tappio enää huomenna painaisi Leijonia.

– Mun mielestä se tappio on jo käsitelty, kuitenkin on ollut pari päivää väliä edelliseen peliin. Sillä ei ole kauhean isoa merkitystä enää. On kysymys siitä, miten lataudutaan tähän uuteen. Aika paljon kokemusta siitä joukkueesta ja valmennuksesta löytyy tähän, Matikka arvelee.

Kiukun voimalla ei moni pitkälle pötki

Vaikka tappioista toipuminen on yksilöllistä, on huippupelaajan pakkokin osata käsitellä niitä. Yleistä on Matikan mukaan se, että joukkue käsittelee yhdessä sen, mitä pelissä tapahtui ja mikä meni vikaan.

Joukkueurheilun haaste on se, että voittoon pääsemiseksi tarvitaan sekä yksilön että joukkueen hyvää suoritusta – ja tappion tullen molempia joudutaan käsittelemään.

Osa voi kääntää kiukun eteenpäin vieväksi energiaksi, mutta yleensä Matikan mukaan olisi parempia pyrkiä siihen, että motivaattorina toimisi positiivinen energia.

Valmentajalle haasteellista on se, että kaikkia joukkueen jäseniä on mahdotonta saada täysin samaan tunnetilaan. Parhaaksi tavaksi valmistautumiseen onkin havaittu se, että yksilöiden annetaan ensin valmistautua itsenäisesti ja vasta sitten aloitetaan joukkueen hengennostatus.

Tappioputki psykologisesti haastava

Tappioiden kasaantuminen voi olla psykologisesti vaativaa.

– Jos on yksi tappio putken jälkeen, se on helpompi käsitellä, ajatella että tämä ei ole katastrofi , mutta mitä kauempana voitot ajallisesti ovat, sitä enemmän urheilijat alkavat miettiä miten ylipäätään tulevaisuudessa pärjäävät, Matikka sanoo.

Tärkeintä on pystyä keskittymään tappioista ja yleisön pauhusta huolimatta. Kovapintaiset ammattilaiset eivät Matikan mukaan korvaansa liikoja lotkauta yleisön kannustukselle tai buuaukselle.

– Pitäisi keskittyä siihen, miten yleisön reaktiot pystyy hyödyntämään. Jos on oikein keskittynyt omaan tekemiseen, ei aina edes kuule yleisön reaktioita, ja jälkeenpäin vasta toiset saattavat kertoa mitä on tapahtunut , Matikka sanoo.

Suomi ja Yhdysvallat pelaavat puolivälieräottelunsa Helsingissä huomenna kello 18.30 alkaen. Voittaja pääsee semifinaaliin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.