Urheilupiireistä tutulle lääkärille syyte

Urheilupiireistä tunnettu lääkäri ja entinen huippupainija Tuomo Karila saa syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Asiasta kertoo STT.

Juttu juontaa juurensa vuoteen 2004, jolloin liikenneonnettomuudessa loukkaantunut porvoolaismies kuljetettiin hoidettavaksi Töölön sairaalaan Helsinkiin. Sieltä hänet lähetettiin seuraavana päivänä kotiin odottamaan lisähoitoa. Potilaan piti palata sairaalaan myöhemmin, mutta hän kuoli kotonaan ennen sitä.

STT:n tietojen mukaan syyte liittyy siihen, ettei potilasta olisi pitänyt kotiuttaa sairaalasta vaan pitää siellä.

STT:n puhelimitse tavoittama Tuomo Karila ei halunnut kommentoida syytettä ja sanoi, ettei ole saanut mitään haastetta.

Lukuisia painimitaleja voittanut 39-vuotias Karila on lääketieteen tohtori ja tunnettu lääkäri urheilupiireissä. Hän on muun muassa toiminut Suomen olympiakomitean urheilijavaliokunnan jäsenenä ja komitean hallituksen jäsenenä sekä Suomen painijoukkueen johtajana ja lääkärinä Sydneyn olympiakisoissa vuonna 2000. Hänet nimettiin huhtikuun lopussa 2006 Moskovassa järjestettyjen painin EM-kisojen viralliseksi lääkäriksi.

Hän on Painiliiton lääkintä- ja antidopingvaliokunnan puheenjohtaja. Karila työskentelee osastonlääkärinä, mutta ei enää Töölön sairaalassa. Lähtö Töölön sairaalasta ei liity epäilyihin.

Kuljettajalle sakkoja

Porvoon käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden elokuussa liikenneonnettomuudessa osallisena olleen kuljettajan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta 40 päiväsakkoon. Maksettavaa tuli 240 euroa. Jalan liikkunut porvoolaismies jäi kyseisen kuljettajan auton alle.

Liikenneonnettomuusjuttu oli menossa alun alkaen oikeuteen kuolemantuottamuksena, mutta Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen lausunnon myötä syytteet lievenivät.

Vastaavankaltaiset tapaukset ovat Töölön sairaalan ylilääkärin Eero Hirvensalon mukaan harvinaisia. Hän sanoo, että tapaus on ensimmäinen hänen aikanaan ainakin pariinkymmeneen vuoteen.

Hän kertoo, että tapaturmapotilaiden tutkimuskäytäntö on aika pitkälle vakiintunut ja parantunut viime vuosikymmenen aikana.

Lain mukaan kuolemantuottamuksesta voidaan tuomita henkilö, joka huolimattomuudellaan aiheuttaa toisen kuoleman. Rangaistuksena on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat